Puzsér: Azzal, hogy blokád alá vették a NatCont, csak azt igazolták, hogy retteg tőlük a brüsszeli elit + videó

A publicista szerint az akcióval Brüsszelben mindent alátámasztottak, amit Orbán Viktor március 15-én a Nemzeti Múzeum lépcsőjén mondott.

Forrás: Mandiner2024. 04. 18. 10:08
Magyarország miniszterelnöke beszédet mond Yoram Hazony, az Edmund Burke Alapítvány elnöke mellett 2024. április 17-én a brüsszeli Claridge szállodában a „NatCon” nemzeti konzervativizmus konferencián. Fotó: Simon Wohlfahrt Forrás: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Spirit FM Önkényes mérvadó műsorában többek között téma volt az is, hogy letiltották, majd mégis folytatódhatott a Nemzeti Konzervatív Konferencia (NatCon) Brüsszelben. Mint ismert: pár napja blokád alá vette a brüsszeli rendőrség a békepárti, migrációellenes konferenciát. A brüsszeli polgármester korábban az áram elvágásával fenyegetőzött annak érdekében, hogy a rendezvény félbeszakadjon, majd utasítást adott, amire hivatkozva a rendőrség kérte a rendezvény lefújását, írta a Mandiner.

Puzsér Róbert szerint olyan, mintha maguk az illiberális erők rendelték volna ezt a rendőri intézkedést, mert szépen alátámasztja azt, amit állítanak Brüsszelről, a globalizmusról és a liberálisokról, akik csak addig liberálisok, amíg egyetértesz velük. 

Amint nem értenek egyet velük, már rögtön nem annyira liberálisok, rögtön tilalmaznak és rendőröket küldenek.

Úgy véli: ezzel mindent alátámasztottak, amit Orbán Viktor március 15-én a Nemzeti Múzeum lépcsőjén mondott.

Azzal, hogy a brüsszeli rendőrség blokád alá veszi ezt a konferenciát, igazolja azt, hogy retteg tőlük a brüsszeli elit. Igazolja azt, hogy ők éppen a kapuk előtt állnak, és törik be a kapukat 

– fogalmazott Puzsér, aki szerint azonban ezek az erők pontosan ugyanolyanok, mint az elit, csak épp az történik, hogy az elit egy része népnek adja ki magát.

A publicista ezután arról értekezett, hogy ha hazaárulás vádja áll fenn Nigel Farage-zsal kapcsolatban, vagy Európa elárulásának a gyanúja merül fel Marine Le Pennel, Matteo Salvinivel vagy Orbán Viktorral kapcsolatban, akkor ellenük eljárást kell indítani. 

„De ők, akik szabad emberek, európaiak, nem tanácskozhatnak, nem konferenciázhatnak Brüsszelben?” – tette fel a kérdést.

Puzsér szerint ebben az esetben egyértelműen a polgármester önkényéről volt szó, aki hozott egy döntést Európa, a belga állam és maga Brüsszel helyett. „Jogilag pedig ez nem legitim. Ha valakik szabadok, akkor szabadon találkozhatnak, konferenciázhatnak” – szögezte le. A publicista szerint ezzel a megmozdulással tulajdonképpen az történt, hogy a belga hatóság asszisztált a konferencián résztvevő erők „kiválasztottságtudatának, elitellenességének, s a népi felhatalmazásuk látszata mögött”.

A kritikus szerint mindez nem liberalizmus. „De talán még ennél is nagyobb baj, hogy ez a működés kontraproduktív, hiszen éppen az ellenkezőjét érik el.”

Így egy politikai alternatívát nem lehet ellehetetleníteni: hogy betiltod a konferenciájukat, kivonulsz a rendőrséggel.

„Ezzel csak megerősíteni lehet, csak elnyomottakat, mártírokat tudsz belőlük gyártani” – fogalmazott. Szerinte inkább olyan alternatívát kellene kínálni, amely elsöpri őket. 

„Miért kell ennyire félni? Miért kell ekkora reklámot, propagandát, igazolást és megerősítést szolgáltatni nekik?” – tette hozzá.

Puzsér szerint ez az egész történés kizárólag „az európai szélsőjobbnak” hoz szavazatot.

Borítókép: Magyarország miniszterelnöke beszédet mond Yoram Hazony, az Edmund Burke Alapítvány elnöke mellett 2024. április 17-én a brüsszeli Claridge szállodában a NatCon Nemzeti Konzervativizmus Konferencián (Fotó: AFP/Simon Wohlfahrt)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.