„Rasszizmus!”: elítélték a német rendőröket, mert egy illegális migráns származásáról kérdeztek

Egy berlini bíróság úgy ítélte meg, hogy rasszista volt az az, egy elfogott afgán férfinak feltett kérdés, hogy „Honnan jöttél?”. A rendőrségnek most kártérítést kell fizetnie.

Forrás: Junge Freiheit2024. 04. 22. 17:59
Rally and demonstration
2024. április 20., Észak-Rajna–Vesztfália, Bonn: Egy rendőr motorkerékpárján ül a motorkerékpárján. Fotó: Christoph Reichwein Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Először fordult elő, hogy egy berlini bíróság rendőröket ítélt el az állami diszkriminációellenes törvény (LADG) alapján. 

A rendőrök azt kérdezték egy afgán férfitól, hogy „Honnan jöttél?”. Ez a cselekedet rasszista volt, állapította meg a Mitte kerületi bíróság, írta a Junge Freiheit.

Rally and demonstration
2024. április 20., Észak-Rajna–Vesztfália, Bonn: Rendőrautó egy tüntetés és tüntetés közelében. (Fotó: dpa Picture-Alliance/AFP/Christoph Reichwein)

Az „incidensre” 2020 júliusában került sor. A hatóságnak ezért 750 euró kártérítést kell fizetnie.

A felperes Syed N.-t azért állították meg a rendőrök, mert ő és egy barátja kerékpározás közben mobiltelefonon beszélgettek. A rendőrség szerint a külföldi a rendőri intézkedésre „lobbanékonyan” reagált és nem volt hajlandó kifizetni az 50 eurós bírságot. Amikor megkérdezték, honnan jött, N. azt válaszolta: „Bochumból”. A rendőrök erre megkérdezték a hazájára utalva, hogy valójában honnan jött.

Az afgán férfi a bírságra válaszul diszkrimináció miatt panaszt tett az akkori igazságügyi szenátor Dirk Behrendt (Zöldek) ombudsmani hivatalánál. Az állami diszkriminációellenes törvényt a parlament csak egy hónappal korábban fogadta el. 

Azóta a szexuális és etnikai kisebbségek tagjai rendszeresen élnek ezzel és panaszokat nyújtanak be, különösen a rendőrség ellen.

 

A rendőrök elutasítják a rasszizmus vádját

N. is panaszt tett a rendőrségen, mondván, hogy elszenvedője volt az állítólagos diszkriminációnak. Az érintett rendőrök elutasították a vádakat. Doris Liebscher ombudsman betekintést kért az aktákba, és kihallgatta a tanút és N. társát. Ezután arra a következtetésre jutott, hogy N. vallomása „nagyon hiteles”.

A berlini rendőrség ezért egyszer már 2021 szeptemberében levélben kért bocsánatot az afgántól, mert az ellenőrzésnek „diszkriminatív és zaklató hatása volt”.

Az afgán férfit a berlini Török Egyesület (ADNB) diszkriminációellenes hálózata támogatta, amely most nyilvánosságra hozta a bírósági döntést.

Örülünk, hogy az ítélet rasszista diszkriminációnak ítéli a rendőrség magatartását

– közölték. 

Az ADNB-t a berlini tartomány finanszírozza az adófizetők pénzéből.

Borítókép: 2024. április 20., Észak-Rajna–Vesztfália, Bonn: Egy rendőr motorkerékpárján ül a motorkerékpárján (Fotó: dpa Picture-Alliance/AFP/Christoph Reichwein)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.