A dzsihádisták megfenyegették Olaszországot és a Vatikánt + videók

Európa ellen indulhatnak az iszlám szélsőségesek.

2024. 05. 02. 12:42
Eid al-Fitr prayer in Italy
Muszlim hívők érkeznek egy olaszországi mecsetbe 2023. április 10-én. Fotó: Baris Seckin Forrás: AFP/Anadolu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem lenne következménymentes, ha Olaszország elkezdene rendet tenni az iszlám imahelyek működése körül. Újabb dzsihádista fenyegetés érte Olaszországot és a Pápai Városállamot azt követően, hogy a legnagyobb jobboldali kormánypárt, az Olasz Testvérek bejelentette, az Itáliában lévő mecsetek átláthatóságát törvényben szabályozná: ez azt jelentené, hogy a jelenleg kulturális központként bejegyzett, de valójában mecsetként működő helyeket bezárnák.

Ezzel a lépéssel az iszlám imahelyek nagy részére lakat kerülne.

Az infrastruktúráért felelős minisztérium szerint az engedély nélkül, vagyis kulturális központként bejegyzett, gyakran garázsokban, raktárakban, kiüresített kereskedelmi egységekben kialakított létesítmények, alkalmatlanok több száz személy biztonságos elhelyezésére, ugyanakkor ellenőrzésük is lehetetlen. A közel-keleti konfliktus kirobbanását követően a belügyminisztérium elrendelte az iszlám kulturális központok ellenőrzését, mivel úgy vélik nagy a valószínűsége, hogy az azt frekventáló személyek radikalizálódhatnak. Az is problémát jelent, hogy a központokban a kommunikáció nem olasz nyelven zajlik, amely még jobban megnehezíti a hatósági ellenőrzést.

 

Európa ellen indulhatnak az iszlám szélsőségesek

Az Olasz Testvérek kormánypárt törvénytervezetet nyújtott be, az Itáliában működő kulturális szervezetek tevékenységének átláthatóvá tételére, ez pedig a muzulmán közösség imahelyeit is érinti. A jobboldali kormány  szándéka komoly ellenreakciót váltott ki. Az iszlám világból újabb fenyegetések érkeztek a világhálón Olaszország és a Vatikán ellen. Az észak-afrikai országok dzsihádista mozgalmai megfélemlítő üzenetekkel jelzik, hogy nem tűrik tétlenül a nyugati országok beavatkozását.

A dzsihád és az imádság erejével az iszlám az egész világon el fog terjedni. Allah megígérte, hogy Róma és a Vatikán el fog esni. A muzulmánok uralmuk alá vetik a világot

– írják az észak-afrikai országokban a közösségi oldalakon és hírportálok kommentjeiben.

A fenyegetéseket bejegyző személyek jelenleg nem tartózkodnak Itáliában, azt azonban nem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy a gyűlöletszítás és fenyegetés a radikalizálódás irányába befolyásolhatja az Olaszországban élő muzulmán közösség tagjait. A statisztikák szerint jelenleg másfél millió muzulmán tartózkodik Itáliában. A rejtőzködő terrorista sejtek komoly problémát jelentenek nemzetbiztonsági szempontból. Az olasz titkosszolgálatok állandó készenléttel ellenőrzik az ország teljes területét, hogy még időben kiszűrjenek egy esetleges terrorista merényletet. A közel-keleti konfliktus kirobbanása óta számos közbiztonságra veszélyes személyt toloncoltak ki az országból, akik a dzsihádra vonatkozó propagandát folytattak, vagy terrorista bűnszervezetekkel álltak kapcsolatban.

Borítókép: Muszlim hívők érkeznek egy olaszországi mecsetbe 2023. április 10-én (Fotó: AFP/Anadolu/Baris Seckin)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.