A háborúpártiság újabb szintre lépett Szlovákiában Robert Fico megtámadása után

Egyre nagyobb méreteket ölt a háborúpártiság Szlovákiában: Juraj Cintula Robert Fico miniszterelnök elleni merényletkísérlete után sorra kapják a politikusok a fenyegetéseket, a megfélemlítő üzeneteket. Legutóbb a Szabadság és Szolidaritás párt tagjai számoltak be hasonlókról.

Forrás: Ma72024. 05. 21. 7:59
Robert Fico szlovák miniszterelnök támogatói Besztercebányán 2024. május 18-án. Fotó: Ferenc Isza Forrás: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Feljelentést fog tenni a jobboldali Szabadság és Szolidaritás (SaS) nevű szlovák párt, miután több tagjukat megfenyegették. „Folyamatosan kapcsolatban vagyunk a rendőrséggel, az egyre szaporodó fenyegetések már túlmennek minden határon. A politikusoknak bizonyos mértékig el kell viselniük a kritikát, de az teljesen elfogadhatatlan, amikor már a családtagjaink kapnak olyan leveleket, hogy végeznek velük” – idézte a Ma7 felvidéki hírportál a Branislav Gröhling, a SaS elnökének közleményét.

A Robert Fico miniszterelnök elleni merényletkísérlettel egy újabb mérföldkőhöz ért a háborúpártiság: a 71 éves Juraj Cintula ugyanis azt mondta, azért lőtt rá többször a kormányfőre, mert nem értett egyet a kormány politikájával.

A lévai íróról azóta kiderült, erősen háborúpárti nézeteket vall, álláspontjának nem először adott hangot: április 24-én az Alsókorompán (Dolna Krupa) megtartott kormányülésen is megjelent, akkor más tüntetőkkel együtt olyan jelszavakat kiabált, mint „Éljen Ukrajna!”, „Árulók!”, „Elég volt Ficóból!”. A múlt heti eset óta azonban egyre több politikust fenyegettek meg életveszélyesen. „Sajnos egyeseket a Robert Fico kormányfő elleni merénylet sem fogott vissza, ellenkezőleg, még inkább gyűlölködnek. Ezt meg kell állítani” – hangsúlyozta Gröhling, aki szerint a politikusoknak a jelenlegi helyzetben csillapítaniuk kéne a társadalmat.

A SaS alelnöke, Mária Kolíková tudatta, a fenyegetések már nemcsak a közösségi oldalakon jelennek meg, leveleket is kapnak, vannak politikusok, akiknek családját is megfenyegették.

Tűrhetetlen, hogy a családtagjaink, még a gyerekeink is a részévé válnak ennek a gyűlölködő és megfélemlítő politikai harcnak

– mutatott rá.

Hogy mennyire súlyos a helyzet Szlovákiában, bizonyítja az is, hogy éppen kedd délután kellene megtartani a pártelnökök találkozóját – ahogy arra a Magyar Nemzetnek múlt héten Öllös László politológus is rámutatott –, ám legfrissebb hírek szerint az egyeztetéseket elnapolják – számolt be a Ma7 Marti Strizinec elnöki szóvivőre hivatkozva.

A találkozót Zuzana Caputová államfő, valamint megválasztott utódja, Peter Pellegrini kezdeményezték, azonban a szóvivő közölte, az elnök továbbra is kiáll amellett, hogy jelenleg a társadalom lecsillapítása a legfontosabb feladat. A Fico elleni támadás nyomán az európai parlamenti választási kampányokat is felfüggesztették a pártok.

Borítókép: Robert Fico szlovák miniszterelnök támogatói Besztercebányán 2024. május 18-án (Fotó: AFP/Ferenc Isza)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.