A kalifátus – Az ISIS brutális rendszere, amelyet Európába hoznának a szélsőségesek + videók

Több mint ezer fő követelte egy héttel ezelőtt Hamburgban a kalifátus kikiáltását. A politikai-vallási állam egészen a 2010-es évek közepéig szinte ismeretlen volt az európaiak előtt, a történelmi idők kalifátusai ugyanis a Közel-Keletre és Észak-Afrikára terjedtek ki. Az Iszlám Állam terrorszervezet azonban visszahozta a köztudatba: bár a kalifátust nem sikerült helyreállítaniuk – ahogyan azt elképzelték –, az általuk uralt területeken elképesztő méreteket öltött a brutalitás, amelynek alapját az iszlám törvények szélsőséges értelmezése adta.

2024. 05. 06. 4:55
Illusztráció Fotó: Javed Tanveer Forrás: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nyilvános kivégzések, videóra vett lefejezések – leginkább ezekre emlékezünk az Iszlám Állam (ISIS) közel-keleti terrorszervezet mintegy tíz évvel ezelőtti fénykorából. A videofelvételek az egész világot bejárták, az egyik legismertebb James Foley amerikai újságíró kivégzése volt: a férfit 40 évesen a szíriai Rakkában fejezték le, miután az arab országban zajló polgárháború során elrabolták. Az újságírót 2014. augusztus 19-én fejezték le, megtorlásul az amerikai légicsapások után – Foley lett az ISIS első nyugati áldozata, előtte a terroristák indiai vendégmunkásokat öltek meg az iraki Moszulban, valamint iraki és szíriai katonákat.

2014-ben soha nem látott brutalitás vette kezdetét: sorra foglalta el az ISIS a szíriai és iraki területeket, miközben egyre többen fogadtak nekik hűséget. Katonáik között nemcsak arabok voltak, hanem más országok állampolgárai is, még Európából is voltak, akik a Közel-Keletre utaztak (többnyire Törökországon keresztül), hogy csatlakozzanak a terroristákhoz.

Statisztikai adatok arra mutattak rá, Európában elsősorban azokat az állampolgárokat tudták meggyőzni, ahol egyébként is nagy számban élnek muszlimok – például Franciaországból, Németországból és az Egyesült Királyságból is nagy létszámban csatlakoztak az ISIS-hez.

A szervezet célja az volt, hogy a világ összes muszlimját egyesítse – hasonlóan a történelmi időkből ismert kalifátushoz, ám a több száz éves modellekhez képest az ISIS kalifátusát Észak-Afrikán és a Közel-Keleten túl Európába is elhozta volna.

Április utolsó hétvégéjén több mint ezer tüntető gyűlt össze a németországi Hamburgban, azt skandálva, hogy „a kalifátus a megoldás” – követelve annak kikiáltását. Noha korábban Sayfo Omar, a Migrációkutató Intézet kutatási vezetője a Magyar Nemzetnek elmondta, kalifátust nem kiálthat ki csak úgy senki, tudva azt, hogy a szélsőségesek akár az ISIS rendszerére is tekinthetnek példaként, még maga a gondolat is ijesztő, hogy szélsőséges iszlamisták kalifátust hozzanak létre a kontinensen. 2014 óta a terrorszervezet több mint ötezer civillel végzett, köztük csaknem ezer gyermekkel, ám nem kizárt, hogy a valós számok jóval magasabbak.

Hogy pontosan milyen volt az élet az ISIS alatt, arról többnyire nyugati túlélők számoltak be, köztük olyan európai vagy amerikai állampolgárok, akik a terrorszervezethez csatlakozni vágyó férjükkel tartottak a Közel-Keletre. Elmondták, a kivégzések után a holttesteket napokig az utcán hagyták oszlopokon lógni, már a legyek ellepték őket, amikor leszedték.

A kivégzéseket gyakran alkalmazták olyan cselekedetek büntetéseként, amelyek szembementek a saríával, például ha egy nő nem fátyolozta el magát, kivégezhették.

Hasonló sorsra jutottak azok is, akik mobiltelefont használtak, amelyet szintén betiltottak vagy akik menekülni akartak az ISIS területéről. Utóbbi esetében, hogy az emberek ne keltsenek feltűnést, mindenüket hátrahagyva, teljesen hétköznapi ruhában indultak útnak. Egyértelműen látszik, hogy az ISIS egyik fegyvere a világ megfélemlítése volt, hiszen nem véletlenül tárták nyilvánosság elé brutális módszereiket.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: AFP/Javed Tanveer)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.