Egyetlen rakéta képes lenne elpusztítani a fővárost + videó

Az emberiség a hidegháború óta nem látott veszély szélére sodorta magát a tucatnyi háborúpárti politikus miatt. Az orosz–ukrán háború eszkalációs spirálja egy veszélyes pályára mozdult el, amikor már nem más, mint nyolcmilliárd ember élete a tét az egymásnak feszülő hatalmi tömbök háborús doktrínái miatt. Vlagyimir Putyin orosz elnök már számos alkalommal világossá tette azt, hogy kész bevetni a nukleáris fegyvereket. Mivel az ukránok a hatalmas nyugati támogatás ellenére vesztésre állnak az orosz–ukrán háborúban, ezért a háborús uszító Emmanuel Macron francia elnök és követői kilátásba helyezték már a nukleáris fegyverek használatát is. A huszonnegyedik órában vagyunk, kérdés, hogy mit okozna egy ilyen nukleáris háború. Meddig érnek az orosz fegyverek, és mi történne Budapesttel? Ezekre a kérdésekre kerestük a választ.

2024. 05. 08. 15:41
nukleáris háború, atomháború
Illusztráció Fotó: Magyar Nemzet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az orosz–ukrán háború kitörése egy végeláthatatlan és veszélyes eszkalációs spirálba sodorta bele világot, aminek a felelőtlen és meggondolatlan kijelentéseket tevő politikusok miatt nem látszik a vége. Kezdetben a nyugati politikusok csak sisakokat küldtek, majd fokozatosan, egymás után küldték a nehézfegyvereket; mivel vesztésre áll az „ő háborújuk”, ezért már a NATO-katonák küldése mellett nukleáris fegyverek telepítéséről és bevetéséről is nyilatkoznak, melyet sorra követnek a legnagyobb háborús uszítók. A nukleáris háború az ajtónkon kopogtat.

Egyre közelebb sodornak bennünket a végzetes nukleáris háború irányába (Fotó: Az Egyesült Államok szövetségi kormánya)
Egyre közelebb sodornak bennünket a végzetes nukleáris háború irányába. Forrás: Az Egyesült Államok szövetségi kormánya

A napokban a háborús pszichózisban szenvedő, a nyugati világ legnagyobb háborús uszítója, Emmanuel Macron francia államfő arról nyilatkozott, hogy nem utasítja el a nukleáris fegyverek bevetését sem.

Amellett vagyok, hogy megnyissuk a vitát, amelynek ki kell terjednie a rakétavédelemre, a nagy hatótávolságú rakétákra, a nukleáris fegyverekre azoknak, akiknek van ilyenjük, vagy akiknek amerikai nukleáris fegyverek vannak a földjükön

 – mondta Macron a regionális sajtónak adott interjúban, hozzátéve, hogy „tegyünk le mindent az asztalra, és nézzük meg, mi véd meg minket igazán hitelesen”. 

Emmanuel Macron francia elnök kijelentette, hogy akár nukleáris fegyvereket is bevetne ( Fotó: Nicolas Economou / NurPhoto/AFP)
Emmanuel Macron francia elnök kijelentette, hogy akár nukleáris fegyvereket is bevetne. Fotó: Nicolas Economou/NurPhoto/AFP

A tűzszünet és a béke helyett a totális eszkaláció irányába mutató kijelentések jól szemléltetik a fent említett spirált, mely jelenlegi örvénylése szerint a pusztító, egész emberiségre veszélyes utolsó órába ért. Macron francia elnök kijelentése azért felelőtlen, és azért olaj a tűzre, mert az orosz–ukrán háború kitörése óta Vlagyimir Putyin orosz elnök többször következetesen kijelentette, hogy az Oroszországi Föderáció kész bevetni a rettegett nukleáris arzenálját. 

Oroszország rendelkezik a legnagyobb nukleáris arzenállal

A szovjet örökségnek, a fejlett orosz atomtechnológia és az úttörő orosz rakétatechnológia hármasának köszönhetően Oroszország és közvetlenül Vlagyimir Putyin rendelkezik a világ legnagyobb nukleáris arzenáljával. 

Vlagyimir Putyin orosz elnök többször világossá tette, hogy mely esetekben vetne be nukleáris fegyvereket (Fotó: AFP/GAVRIIL GRIGOROV)
Vlagyimir Putyin orosz elnök többször világossá tette, hogy mely esetekben vetne be nukleáris fegyvereket. Fotó: AFP/Gavriil Grigorov

Oroszországnak a 2024-es becslések szerint 5580 nukleáris robbanófeje van. Oroszország igen változatos és sokrétű atomarzenállal rendelkezik, amely lehetővé teszi az ország számára, hogy szárazföldi, tengeri és légi hordozóeszközökkel indítson nukleáris csapásokat. Ezt a hármast nevezik a nukleáris triásznak.

A szárazföldi fegyverek ballisztikus vagy cirkálórakéták, amelyek közül többnek interkontinentális hatótávolsága van, képes nagyon távoli célpontok, például az Egyesült Államok, Európa és gyakorlatilag szinte a világ bármely pontjának az elérésére. A tengeralattjáróról indított nukleáris rakétákat nehéz lokalizálni, mivel ezek szerte a világ óceánjai alatt rejtőzhetnek. A nukleáris triász nagy előnye, hogy nagyobb elrettentő erőt, valamint kiváló stratégiai képességet és rugalmasságot biztosít Oroszország számára. A sokkoló ebben az, hogy ezen fegyverek többsége állandóan bevetésre készen vár a legfelsőbb parancsnok ukázára. 

A Jarsz kilövése (Fotó: Orosz védelmi minisztérium)
A Jarsz kilövése. Fotó: Orosz védelmi minisztérium

Összeomlana a ma ismert emberi civilizáció a nukleáris háborúban

A nukleáris háború örökre és végérvényesen megváltoztatná az emberiség történelmét. Maga a háború és a több száz, ezer atomtöltet felrobbanása után a legrosszabb megjósolható forgatókönyv szerint tömeges tűzvészek emésztenek el mindent több tízezer négyzetkilométeres körzetben, százmilliókat ölve meg órákon belül. 

Ezután az atomháború nukleáris telet idézhet elő, ami milliárdokat ölhet meg, totálisan lakhatatlanná téve a bolygót, megölve az emberiség 99 százalékát. Az a kevés túlélő, aki „szerencsésnek” mondhatja magát, az azért imádkozik, hogy bárcsak a holtak között lenne az atomháború elképesztő, brutális következménye miatt. Borítékolhatóan megszűnne teljesen és örökre az emberi civilizáció, gyakorlatilag a háborús uszító politikusok visszabombáznák az emberiséget a kőkorszakba, mert mindösszesen néhány politikus rendelkezik nyolcmilliárd ember életével, akiknek semmilyen beleszólása és döntése nem lehet ebben az esetben a saját sorsáról.

Cikksorozatunkban bemutatunk néhány olyan pusztító orosz nukleáris fegyvert, amely szinte a bolygó bármely pontjára képes elérni, és amelyekkel a nyugati fegyverek képtelenek felvenni a versenyt a fejlett orosz technológia miatt.

RS–24 Jarsz

Az RS–24 Jarsz egy háromfokozatú, szilárd hajtóanyagú rakéta, amely a jelentések szerint három visszatérő hordozórakétát és behatolássegítő eszközöket is hordoz. A fegyvert 2010-ben állították szolgálatba, de sok információ nem áll rendelkezésre, mivel az információk korlátozottak az orosz titkosítások miatt. A Jarszot kétféleképpen tudják telepíteni: közúti járműről és rakétasilóból. A nukleáris fegyver hatótávolsága hozzávetőlegesen 11 000 kilométer.

Az interkontinentális ballisztikus rakéta becsült hossza 22,5 méter, átmérője pedig két méter. Olyan rendszerrel van felvértezve a fegyver, amely lehetővé teszi a manőverezést a levegőben, az űrben és a visszatérés során is.

Az RS–24 Jarsz  (Fotó: Oroszországi Föderáció Védelmi Minisztériuma)
Az RS–24 Jarsz. Fotó: Oroszországi Föderáció Védelmi Minisztériuma

Az RS–24 teljes indítási súlyát 49 tonnára becsülik. A gyártótól származó információk szerint a Jarsz képes áthatolni a fokozottan védett célpontokon és bármely jelenlegi ballisztikus rakétavédelmi rendszeren egyaránt, tehát még az Egyesült Államoknak, vagy egyik NATO-országnak sincs olyan elfogórendszere, mely képes lenne hatástalanítani az orosz interkontinentális ballisztikus rakétát.

Az interkontinentális ballisztikus rakéta akár tíz robbanófejjel is felfegyverezhető, egészen 1,5 megatonna hatóerőig. Szemléltetésképpen a Hirosimára ledobott atombomba 15 kilotonna, míg a Nagaszakit elpusztító bomba 21 kilotonna erősségű volt.

Az alábbi grafika jól szemlélteti azt, hogy a 11 000 kilométeres hatótávolsággal meddig érne el a pusztító orosz interkontinentális ballisztikus rakéta a több atomtöltetével. Az egyik legmodernebb Jarsz eléri Kínát, szinte egész Afrikát, a teljes Egyesült Államok és Kanada területét. A rakéta a legcsekélyebb orosz erőfeszítések mellett pedig könnyedén a földdel teheti egyenlővé bármely tetszőleges európai fővárost is a hatalmas hatótávolsága miatt.

Grafika: Magyar Nemzet
Grafika: Magyar Nemzet

A következő grafikákon pedig az látható, hogy milyen pusztítást okozna a Jarsz egy-egy városra mért csapás esetén. Szemléltetésképpen Budapestet és Párizst vettük alapul, hogy jól látható legyen, hogy mire képes a rettegett orosz fegyver, mondjuk abban az esetben, hogy ha NATO-fővárosokra mérne csapást Oroszország. Budapest esetében a tűzgömb sugara 1,42 kilométer lenne, amely 6,3 négyzetkilométert fedne le. A nukleáris tűzgolyó maximális mérete; a földön okozott károk jelentősége a detonáció magasságától függ. Ha földet ér, a radioaktív csapadék mennyisége jelentősen megnő. Ebben a gömbben erősebb hő keletkezik a robbanáskor, mint a Nap melege. A halálos sugárzási sugár 2,56 kilométer, ami 20,6 négyzetkilométer területet fed le a robbanás esetén. A súlyos robbanás sugara 2,6 kilométer széles lehet, ami 21,3 négyzetkilométert fedne le. 

Grafika: Magyar Nemzet
Grafika: Magyar Nemzet

Ebben a sugárban a túlnyomás miatt az erős betonépületek súlyosan megsérülnek vagy megsemmisülnek; a halálos áldozatok száma megközelíti a 100 százalékot. Az ezt követő mérsékeltebb sugárban, aminek a szélessége hat kilométer, a legtöbb lakóépület összeomlik, a sérülések általánosak, a halálos áldozatok száma széles körű. A kereskedelmi és lakóépületekben bekövetkező károk esetén nagy az esélye a tűz keletkezésének, és az így károsodott épületeknél nagy a tűz terjedésének kockázata.  

A hősugárzási sugárban, ami 15 kilométer és 720 négyzetkilométer alapterületű, a harmadfokú égési sérülések a bőr minden rétegére kiterjednek, Súlyos hegesedést vagy rokkantságot okozhatnak, és amputációra is szükség lehet. 

A francia fővárosra mért Jarsz-csapás esetén a nagy népsűrűség miatt több millió ember meghalna, rendkívül sokan sebesülnének meg. Párizs külvárosaira is kiterjedne a bomba hatása, a szél pedig gond nélkül tovább vinné a radioaktív sugárzást, ezzel is még nagyobb pusztítást okozva.

Jarsz, Párizs
Grafika: Magyar Nemzet

Borítókép: Illusztráció (Grafika: Magyar Nemzet)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.