Elárulta a sebész, hogy meddig lesz életveszélyben Fico

A műtétet követően súlyos, de stabil a meglőtt szlovák kormányfő állapota – írta a helyi sajtó. Egy lapunknak nyilatkozó mellkassebész szerint a lőtt sérülés egy extrém stresszhatás, így ilyenkor a többi szerv működéséből lehet következtetni, hogy a beteg állapota hogyan javul.

2024. 05. 16. 12:13
A 2024. május 15-én készült képen Robert Fico szlovák kormányfő látható, amint helikopterről a besztercebányai kórházba szállítják. Forrás: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szlovák miniszterelnök állapotát stabilizálták, ám továbbra is súlyos állapotban van, számolt be róla ma reggel Robert Kalinák. A miniszterelnök-helyettes, védelmi miniszter a besztercebányai Roosevelt kórház képviselőivel tartott közös sajtótájékoztatót – írja a Ma7 szlovákiai hírportál. A védelmi miniszter megjegyezte, további lépéseket tesznek a kormányfő állapotának javítása érdekében.

A szlovák miniszterelnököt a lövések után öt órán keresztül két orvoscsoport műtötte. Jelenleg is a besztercebányai kórház intenzív osztályán ápolják. Sajtóbeszámolók szerint Miriam Lapuníková, a kórház igazgatója megerősítette: a kormányfő nagyon súlyos állapotban van.

A szlovákiai besztercebányai kórház látható, ahol Robert Fico szlovák miniszterelnököt ápolják, miután előző nap többször meglőtték. (Fotó: AFP)
A szlovákiai besztercebányai kórház, ahol Robert Fico szlovák miniszterelnököt ápolják, miután előző nap többször meglőtték (Fotó: AFP)

A közvetlen életveszély mindaddig fennáll, amíg a mesterséges kómát fenntartják, mondta el lapunknak egy lőtt sebesülésekben jártas mellkassebész.

A mélyaltatás egy olyan fokú altatás, amit a műtétek alatt alkalmaznak, egyfajta mesterséges kóma, melyből fokozatosan az izmok ellazulása után ébresztik fel a beteget.

A mellkassebész szerint, ha a lövés nagy ereket nem ért a szervezetben, akkor a beteg nagy eséllyel életben marad, az ereket illetve a szívet ért sérülés esetén a nagy fokú vérzés miatt szinte biztosan halálos lett volna a sérülés. 

Ez esetben közvetlen életfontosságú szervet nem érhetett a golyó, tette hozzá a szakember, mert különben nem tudták volna kórházba szállítani a szlovák miniszterelnököt.

Robert Fico szlovák miniszterelnököt az orvosok a szlovákiai besztercebányai kórházba szállítják, ahol ellátják, miután több lövést kapott. (Fotó: AFP)
Robert Fico szlovák miniszterelnököt az orvosok a szlovákiai besztercebányai kórházba szállítják, ahol ellátják, miután több lövést kapott (Fotó: AFP)

A mellkassebész azt is elmondta, hogy Ficót azért tarthatják mélyaltatásban, hogy a keringése meg tudjon erősödni a szervezetét ért sokkhatás után. A mesterséges lélegeztetés segítségével a szív munkáját segítik ilyenkor az orvosok, és ilyenkor a tüdőfunkciók is jobban beállíthatók, tette hozzá.

A mesterséges kóma időtartama attól függhet, hogy a gyógyszerekre Fico szervezete hogyan reagál. Haslövés esetén a bélrendszer sérül és ilyen esetben nem lehet azonnal tudni, hogy a bemeneti és kimeneti sérülés között mekkora mértékű a roncsolódás. Ilyen esetekben az adott bélszakasz eltávolítása a protokoll, mert az a gyógyulási esélyt növeli és annak időtartamát is lerövidíti, mondta a sebész.

Ez egy bonyolultabb orvosi művelet, mivel a hátsó hasfal közelében számos életfontosságú szerv található, ha a gerincet érte a lövés, az adott esetben más irányt is vehet. A teljes gyógyulás az 8-12 nap egy bélvarratnál, de a fertőzés esélye igen jelentős egy nem steril lövedék esetén, illetve azt sem lehet tudni, hogy az még az egyéb zsigeri szerveket hogyan károsította.

A lőtt sérülés egy extrém stresszhatás, így ilyenkor a többi szerv működéséből lehet arra következtetni, hogy a beteg állapota hogyan javul

 – mondta el lapunknak a szakember.

Borítókép: A 2024. május 15-én készült képen Robert Fico szlovák kormányfő látható, amint helikopterről a besztercebányai kórházba szállítják (Fotó: AFP)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.