Következő mérkőzések
Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Evakuálják Rafahot, nagy csapásra készül Izrael

A gázai várost legalább 300 ezren hagyták el az elmúlt napokban.

Forrás: MTI2024. 05. 11. 13:14
Palesztin családok menekülnek a Gázai övezet déli csücskében levõ Rafahból 2024. május 8-án. Fotó: Mohamed Szaber Forrás: MTI/EPA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az izraeli hadsereg (IDF) újabb evakuálásokat rendelt el szombaton Rafah városában, valamint közölte, hogy a Gázai övezet északi részén is benyomul egy olyan területre, ahová a Hamász átcsoportosítja erőit.

Az IDF arab nyelvű szóvivője, Avihaj Adrei arra szólította fel a Dzsabalija és Bejt Lahíja nevű településeken és a környező területeken élő palesztinokat, hogy hagyják el otthonaikat és menjenek a Gázaváros nyugati részén lévő óvóhelyekre, mert „veszélyes harci övezetben” tartózkodnak, ahol a hadsereg „nagy erővel” fog lecsapni.

Az IDF szombati tájékoztatása szerint a május 6-án kiadott kitelepítési felhívás óta 300 ezer palesztin hagyta el Rafahot és indult el az al-Mavaszi „humanitárius zónába”, amely a várostól néhány kilométerre nyugatra található.

Mindeközben heves összecsapások zajlanak a fennmaradt erőit a héten újfent átcsoportosító Hamász és az izraeli hadsereg között a Gázai övezet északi részén is, azon a területen, ahol az IDF tavaly év végén megkezdte szárazföldi hadműveletét az övezetben. A palesztin egészségügyi hatóságok szombatra virradóra három különböző éjszakai légicsapásról számoltak be a Gázai övezet középső részén, amelyekben a jelentés szerint legalább 19 ember, köztük nyolc nő és nyolc gyermek vesztette életét.

Miközben az izraeli hadsereg kiterjeszti hadműveleteit a Gázai övezetben, Rafah ellen tervezett teljes körű offenzívája – noha egyre súlyosabb harcok jellemzik – egyelőre a déli város külső területeire koncentrálódik. Rafahban több mint egymillió ember zsúfolódott össze, akiknek nagy része a Gázai övezet többi részén dúló harci cselekmények elől keresett menedéket az egyiptomi határon fekvő városban.

Borítókép: Palesztin családok menekülnek a Gázai övezet déli csücskében levő Rafahból 2024. május 8-án (Fotó: MTI/EPA/Mohamed Szaber)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.