Így sodródhat bele egész Európa a háborúba

A háborúpárti nyugati politikusok már egyértelműen az oroszok elleni összecsapásra készülnek. A lengyel külügyminiszter például már arról beszél, hogy szerinte Putyin megtámadhatja-e a NATO-t. Egyre többször hangzik el a nyilatkozatokban egy európai háború lehetősége.

2024. 05. 05. 7:04
Ocseretine, 2024. május 4.
Az AP által megszerzett, videófelvételrõl készített  kép Ocseretinérõl 2024. május 4-én. Az ukrán hadsereg elismerte, hogy az orosz erõk megvetették a lábukat a kelet-ukrajnai Donyecki területen fekvõ faluban,
Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vlagyimir Putyin orosz elnök nem elég vakmerő ahhoz, hogy megtámadjon egy NATO-országot. Ezt mondta a háború mellett álló Radosław Sikorski lengyel külügyminiszter a BBC Worldnek adott interjújában.

Annalena Baerbock német külügyminiszter (b) és lengyel hivatali partnere, Radoslaw Sikorski sajtóértekezlete a lengyel EU-csatlakozás 20. évfordulóján, 2024. május 1-jén az alkalomból tartott programsorozaton a nyugat-lengyelországi Slubicéban. Egyre nagyobb az esély a háború eszkalálódására? (Fotó: MTI/EPA/PAP/Lech Muszynski)
Annalena Baerbock német külügyminiszter (balra) és lengyel hivatali partnere, Radoslaw Sikorski sajtóértekezlete a lengyel EU-csatlakozás huszadik évfordulóján, 2024. május 1-jén az alkalomból tartott programsorozaton a nyugat-lengyelországi Slubicéban. Egyre nagyobb az esély a háború eszkalálódására? (Fotó: MTI/EPA/PAP/Lech Muszynski)

Sikorski azt is hangsúlyozta, hogy Lengyelország semmit sem zár ki, a katonák Ukrajnába küldését sem, különösen azért nem, mert ez segít egy olyan helyzet kialakításában, amelyben Putyin nem tudja, hogy a Nyugat mit lép.

Nem fogjuk megmutatni a lapjainkat

– mondta Sikorski, aki hozzátette, hagyják, hogy Vlagyimir Putyin elnök gondolkodjon, mit fognak tenni. Kiemelte:

Ukrajnának égető szüksége van légelhárító rakétákra, hogy megvédje iparát, erőműveit és infrastruktúráját. Szerintem sokkal jobb pénzt költeni Ukrajna védelmére, mint később újjáépíteni… 

Háború lehet egész Európában?

Nagyon veszélyes tendenciának nevezte a Kreml szóvivője, hogy európai politikusok folyamatosan az ukrajnai konfliktusba való közvetlen beavatkozás lehetőségéről nyilatkoznak.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője nyilatkozik a sajtónak. (Fotó: Alexander NEMENOV / AFP)
Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője nyilatkozik a sajtónak. (Fotó: Alexander Nemenov/AFP)

Látunk ilyen verbális eszkalációt hivatalos személyek részéről, látunk ilyet mind államfői szinten, Franciaországról szólva, és szakértőibb szinten, Nagy-Britannia esetében

 – mondta az orosz államfő sajtótitkára.

Dmitrij Peszkov arra reagált, hogy Emmanuel Macron francia elnök a The Economist című lapnak adott interjújában ismét azt hangoztatta, nem zárja ki, hogy csapatokat küldjön Ukrajnába, ha Oroszország áttöri a frontot Ukrajnában, és ha Kijev részéről ilyen kérés érkezik – írja az MTI. 

Azt mondta, sok ország egyetért Franciaország megközelítésével azzal kapcsolatban, hogy esetleg csapatokat kell vezényelni Ukrajnába.

Franciaország az államfőjének személyében (…) továbbra is folyamatosan a saját esetleges közvetlen helyszíni részvételéről beszél az ukrajnai konfliktusban. (…) Ez nagyon veszélyes tendencia. Erősen figyelünk

 – hangsúlyozta Peszkov.

A Kreml szóvivője kommentálta David Cameron brit külügyminiszter szavait is, aki, mint arról beszámoltunk, annak lehetőségéről beszélt, hogy brit fegyverekkel csapást mérjenek Oroszországra.

Ez az ukrajnai konfliktus körüli feszültség közvetlen eszkalálódása, ami potenciálisan veszélyt jelenthet az európai biztonságra, az európai biztonság teljes architektúrájára

 – mondta Peszkov.

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője is reagált a szigetországi külügyminiszter szavaira. Úgy fogalmazott, ne feledje, hogy Moszkvának atomfegyverei vannak, akkor, amikor azt mondja, Ukrajna csapást mérhet Oroszországon belül.

Zaharova szerint az ország védelméért felelős orosz ügynökségek kétségtelenül megtorolják, ha Oroszországon belül bármilyen csapást mérnek.

Szeretném még egyszer figyelmeztetni Washingtont, Londont, Brüsszelt, hogy a Krím elleni bármilyen agresszív fellépés nemcsak kudarcra van ítélve, hanem olyan megtorló csapást fog kiváltani, amely megsemmisítő lesz

 – hangoztatta a szóvivő.

Az ukránok viszont, úgy tűnik, élnének a lehetőséggel, hogy nyugati fegyveresek csatlakozzanak a fronton katonáik mellé. Lapunk megírta korábban, hogy akár még Ukrajna is kérheti, hogy európai szövetségesei csapatokat küldjenek Ukrajnába, hogy részt vegyenek az Oroszországgal vívott háborúban. Erről beszélt szombaton a francia La Chaine Info hírcsatornának Olekszij Goncsarenko, az ukrán parlament vezetőjének helyettese.

Borítókép: Az AP által megszerzett, videófelvételről készített kép Ocseretinéről 2024. május 4-én. Az ukrán hadsereg elismerte, hogy az orosz erők megvetették a lábukat a kelet-ukrajnai Donyecki területen fekvő faluban, de a harcok folytatódnak. (Fotó: MTI/AP/Kherson/Green)
   

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.