Ilyen helikopterben halhatott meg az iráni elnök + videó

Egy amerikai fejlesztésű helikopterrel utazhatott az iráni elnök, amikor halálos balesetet szenvedett.

2024. 05. 20. 7:51
Az IRINN iráni állami televízió 2024. május 19-én közzétett videófelvételeiből készült felvételen Ebrahim Raiszi iráni elnök látható egy helikopter fedélzetén Kelet-Azerbajdzsán nyugati tartományának Jolfa régiójában. (Fotó: IRINN / AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy Bell 212 típusú, amerikai fejlesztésű helikopter lehetett az, amely vasárnap lezuhant Irán Kelet-Azerbajdzsán tartományában Ebrahim Raiszi iráni elnökkel és Hoszein Amirabdollahián külügyminiszterrel a fedélzetén – számol be róla a Reuters hírügynökség az iráni állami médiára hivatkozva. 

A gépen utazott a tartomány kormányzója, Malek Rahmati és az iráni legfelsőbb vezető tartományi képviselője, Mohamed Ali Alehasem is.

Ez a helikopter egy még a vietnámi háború idején az amerikai Bell cég által fejlesztett katonai helikopter, a UH–1N „Twin Huey” polgári változata, amelyet eleinte az Egyesült Államokban, később Kanadában gyártottak. A modellt világszerte széles körben használják a kormányok és a magánüzemeltetők egyaránt, nem csupán személyszállításra, de tűzoltásra és teherszállításra is.

Típusengedélye alapján a személyzettel együtt legfeljebb 15 személy szállítására alkalmas.

Nem lehet biztosan tudni, hogy hány ilyen gépet üzemeltet Irán, azonban a FlightGlobal 2024 World Air Forces jegyzéke összesen tíz darabot említ a légierő és a haditengerészet kötelékében.

Egy amerikai szakértő, Cedric Leighton szerint a pótalkatrészek beszerzése mindenképpen problémát jelenthetett az irániak számára, de az időjárás és akár a pilóta rossz döntései is hozzájárulhattak a tragikus baleset bekövetkezéséhez – írja a CNN amerikai hírtelevízió. 
 

Borítókép: Ebrahim Raiszi iráni elnök egy helikopter fedélzetén Kelet-Azerbajdzsán nyugati tartományának Jolfa régiójában (Fotó:AFP/IRINN)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.