Kelemen Hunor: Az erdélyi magyarok ügye az erdélyi magyaroknak a legfontosabb

Azért kell önkormányzatait megerősítenie és képviselőit Brüsszelbe küldenie június 9-én az erdélyi magyarságnak, mert a közösség érdekeit senki más nem fogja képviselni, az erdélyi magyarok ügye az erdélyi magyaroknak a legfontosabb – hangoztatta Kelemen Hunor pénteken Nagybányán, ahol felavatták a magyar bölcsődét.

Forrás: MTI2024. 05. 10. 17:46
Fotó: Gönczy Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az RMDSZ elnöke kifejtette: az oktatási intézmények alapítása, építése, működtetése az identitás megőrzésének fontos pillére, ezért az RMDSZ-nek stratégiai célkitűzése az oktatási hálózat fejlesztése, hogy ne a magyar intézmények hiánya akadályozza meg az erdélyi szülőket abban, hogy anyanyelvű oktatásban részesítsék gyermekeiket.

A bölcsőde és az óvoda, az iskola, az egyetem mind-mind olyan intézmények, amelyek ahhoz szükségesek, hogy mi itt a szülőföldünkön magyar közösségekben megmaradjunk: ez a második nagy stratégiai cél, hogy itthon, a szülőföldön boldoguljunk, és ehhez nekünk mindig partnereket és forrásokat kellett keresni

– mutatott rá Kelemen Hunor. 

Az RMDSZ elnöke köszönetet mondott az óvodafejlesztési programért a magyar kormánynak, a programot Erdélyben lebonyolító pedagógusszövetségnek és a nagybányai magyar közösségnek, amiért hisznek abban, hogy szülőföldjükön van magyar jövő.

Az RMDSZ nemcsak a reményt tartja ébren, hanem dolgozik, építi is a magyar megmaradást: ezt az eszközt a közösségnek meg kell őriznie ahhoz, hogy legyen, aki érdekeit érvényre juttassa Romániában, az Európai Parlamentben

– mondta Kelemen Hunor.

Minden bölcsőde és óvoda újabb lehetőség

Szilágyi Péter, Magyarország nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára a 19 férőhelyes nagybányai bölcsőde avatóünnepségén elmondta: a 2016-ban indult óvodafejlesztési program révén immár csaknem kilencszáz beruházás valósult meg a Kárpát-medencében, ezek közül több mint 480 Erdélyben.

Minden bölcsőde és óvoda újabb lehetőséget jelent a külhoni magyar családok számára, hiszen ezek az intézmények a megmaradás alappillérei. Magyar bölcsődék és óvodák nélkül elképzelhetetlen lenne a magyarság jövője a Kárpát-medencében. Stratégiai célunk megteremteni a magyarság számára a körülményeket, hogy gyermekeiket anyanyelvű oktatásban részesíthessék

– szögezte le Szilágyi Péter, aki felidézte, hogy Magyarország kormánya elkötelezte magát a külhoni magyarság támogatása mellett, mindent megtesz azért, hogy magyar közösségek megerősíthessék nemzeti identitásukat, megélhessék magyarságukat. Úgy értékelte: a magyarság talán sosem volt annyira összetartó, mint most.

Erős intézményrendszert, jól működő hálózatot hoztunk létre, amely lefedi a teljes Kárpát-medencét. Innentől kezdve a feladatunk az, hogy ezt a rendszert tovább működtessük minden határon túli régióban. Ehhez azonban továbbra is erős magyar érdekképviseletre van szükség. Csak magunkra számíthatunk, a magyarok ügyét csak a magyarok fogják képviselni. Éppen ezért fontos, hogy június 9-én az erdélyi magyarok is megmutassák a nemzeti összetartozás valóságát a helyhatósági és az EP-választásokon egyaránt és biztosítsák a jövőben is az erős magyar érdekképviseletet Romániában és Brüsszelben is

– hangsúlyozta a nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár.

Borítókép: Nagybányán felavatták a magyar bölcsődét (Fotó: Facebook/RMDSZ)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.