Nem sok jót jósolnak az amerikaiak Zelenszkijnek

2024 első négy hónapja bizonyult a legnehezebbnek Ukrajnának a két éve tartó háborúban, írja a Newsweek, amely a jövőre vonatkozóan sem fest túl kedvező képet Kijev elé.

Forrás: Newsweek2024. 05. 05. 16:34
Volodimir Zelenszkij (C) Ukrajna elnöke meglátogatja a frontvonal állásait Donyeck régióban egy ismeretlen helyen. Fotó: Ukrán elnöki sajtószolgálat Forrás: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ukrán csapatok a frontvonalon néznek szembe az újjáalakult orosz hadsereggel. Ukrajna nyugati támogatói azonban tétováznak, a szövetségesek tömbje nyikorog, írja a Newsweek. Az idei év várhatóan nagyon nehéz lesz Ukrajnának a 2023-as, csalódást keltő offenzíva után, amelyben annyira bíztak.

Kusti Salm, az észt védelmi minisztérium állandó titkára beszél a média képviselőivel Washington D. C.-ben 2023. január 25-én. Fotó: AFP/Stefani Reynolds

Kusti Salm, az észt védelmi minisztérium tisztviselője így nyilatkozott: „Át kell vállalniuk a védekezést.”

Vlagyimir Putyin terve, hogy túlélje ellenfeleit, úgy tűnik, beválik. Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a közelmúltban Ukrajnában tett látogatásán sürgette a szövetségeseket, hogy teljesítsék a Kijevnek nyújtott katonai segítségnyújtási kötelezettségeiket, és kijelentette:

Ukrajna még győzhet.

A Press Conference Of NATO Secretary General And President Of Ukraine In Kyiv, Amid Russia's Invasion Of Ukraine.
Jens Stoltenberg NATO-főtitkár (b) és Volodimir Zelenszkij (j) Ukrajna elnöke 2024. április 29-én Kijevben. Fotó: NurPhoto/AFP/STR

Oroszország nyugati nyomulása folytatódik a keleti fronton. Az orosz erők igyekeznek új területeket elfoglalni Donyeck, Luhanszk, Harkov és Zaporizzsja régiókban. Donyeck és Luhanszk megyék teljes elfoglalása a Kreml kulcsfontosságú célja volt, mióta 2014-ben lázadást szított Kelet-Ukrajnában, és úgy tűnik, ez az évtizedes ambíció elérhető közelségbe került.

Moszkva potenciális célpontjai közé tartozik a donyecki Csaszov Jar, valamint Harkov elővárosa, Kupjanszk, amely Ukrajna második legnagyobb városának létfontosságú kapuja.

Csaszov Jar mindössze hat mérföldre van keletre Bahmuttól, amely sokáig a donyecki front csatlakozási pontja volt, még azután is, hogy 2023 májusában az orosz csapatok kezébe került. Az elhagyott város egyben átjáró is Kramatorszk és Szlovjanszk városok felé, mindkettő stratégiai fontosságú Moszkvának a Donyeck régió egészének elfoglalására. Pavel Luzin orosz katonai elemző, a Fletcher Jogi és Diplomáciai Iskola vendégtudósa a Newsweeknek azt mondta, nehéz megmondani, hogy az orosz katonai erők képesek lesznek-e növelni a jelenlegi nyomást. „Nincs túl sok erőforrás egy nagyobb offenzívához” –mondta Luzin. 

Az amerikai ATACMS rakéták érkezése minden eddiginél nagyobb hatótávolságot biztosít Kijevnek. Lehetséges célpontjai között szerepelhet a logisztikailag fontos és szimbolikus jelentőségű Kercsi-híd. „Mint tudjuk, az oroszok nagyon rövid időn belül képesek alkalmazkodni” – mondta Ivan Stupak, az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SBU) egykori tisztje, jelenleg az ukrán parlament nemzetbiztonsági, védelmi és hírszerzési bizottságának tanácsadója. 


Kijev már nagyon várja az F–16-osokat

Ukrajna több tucat amerikai gyártmányú F–16-os vadászrepülőgépre vár. Kijev közölte, hogy a harci eszköz megerősíti a légvédelmet, valamint az orosz légicsapásokkal szemben is nagy segítséget nyújt. Míg Ukrajna F–16-osokra várt, Oroszország repülőgépeket veszített. Ennek ellenére Kijev külföldi szövetségesei többször is figyelmeztettek arra, hogy az F–16-osok kis létszámú hadereje nem sokat változtat az összképen.

 

A Fekete-tengerre is kiterjedtek a harcok

A tengeren a macska-egér játék tovább folytatódik. A kijevi drónok és cirkálórakéták komoly problémát jelentenek az orosz Fekete-tengeri Flotta számára. Ez a fenyegetés már arra kényszerítette Moszkvát, hogy kivonja legnagyobb értékű haditengerészeti eszközeit a megszállt Krímből, amely a Fekete-tengeri Flotta hagyományos állomáshelye.

Az orosz Fekete-tengeri Flotta hadihajója, amint cirkálórakétát lő ki a fekete-tengeri gyakorlatok során. Fotó: AFP/Orosz Védelmi Minisztérium

Ukrajna nem rendelkezik jelentős haditengerészettel, a kis hajók pedig nem vehetik fel a küzdelmet az orosz haderővel.

 

Borítókép: Volodimir Zelenszkij, Ukrajna elnöke meglátogatja a frontvonal állásait Donyeck régióban egy ismeretlen helyen (Fotó: AFP/Ukrán Elnöki Sajtószolgálat)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.