Zaharova óva intette Donald Tuskot az ukrajnai NATO-jelenlét kapcsán

Donald Tusk lengyel miniszterelnök szavai a NATO-csapatok ukrajnai jelenlétéről megerősítik, hogy a Nyugat hibrid háborút folytat Oroszország ellen, mondta Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő.

Forrás: TASZSZ2024. 05. 10. 12:28
Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője 2023. április 4-én Moszkvában részt vesz egy sajtótájékoztatón az orosz külügyminisztériumban. Fotó: Alekszandr NEMENOV Forrás: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Donald Tusk lengyel miniszterelnök kijelentése a NATO katonai szakembereinek ukrajnai jelenlétéről megerősíti, hogy a Nyugat hibrid háborút folytat Moszkva ellen – közölte Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője a TASZSZ hírügynökséggel.

European Economic Congress In Poland
Donald Tusk, Lengyelország miniszterelnöke felszólal a 16. Európai Gazdasági Kongresszuson a Katowicében, Lengyelországban található Nemzetközi Kongresszusi Központban 2024. május 7-én. Fotó: NurPhoto/AFP/Beata Zawrzel

Van néhány [NATO] katonai megfigyelő, és mérnökök

 – ismerte el Tusk egy tízéves, újságíróként akkreditált iskoláslány kérdésére válaszolva a szejm, a lengyel alsóház ülése után.

A lengyel miniszterelnök nem részletezte, hogy mely országok küldtek katonákat, és azt sem, hogy pontosan hányan vannak jelen Ukrajnában. A politikus ugyanakkor hangsúlyozta, hogy el kell kerülni a NATO közvetlen bevonását a katonai konfliktusba.

Emmanuel Macron francia elnök február végén Oroszország legyőzését szükségesnek nevezte Európa számára, és nem zárta ki, hogy csapatokat küld Ukrajnába.

Ha az oroszok áttörték volna a frontvonalat, ha lett volna egy kérés Ukrajna részéről, ami ma nem áll fenn, akkor jogosan fel kellene tennünk ezt a kérdést a csapatok küldéséről

– ismételte meg álláspontját a francia elnök május elején, mutatott rá az RBC.

Emmanuel Macron francia elnök 2024. május 8-án Párizsban részt vesz a második világháború végének évfordulójára szervezett ünnepségen. Fotó: AFP/Michel Euler

Macron februári nyilatkozatát Oroszországban és a nyugati országokban egyaránt bírálták. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök március elején azt mondta, hogy az országnak nincs szüksége külföldi csapatokra, amíg ereje kitart. Jens Stoltenberg NATO-főtitkár előző nap megjegyezte, Kijev nem kérte, hogy a szövetség csapatai ukrán területen állomásozzanak, hanem még több támogatást kért.

A Kreml elkerülhetetlennek nevezte Oroszország konfliktusát a NATO-val, ha az atlanti szövetség katonái megjelennek Ukrajnában.

A konfliktusba való beavatkozásuk hatalmas veszélyt hordoz magában

mondta Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő.

Ugyanakkor a Kreml márciusban azt mondta, hogy az orosz biztonsági szolgálatoknak már régóta vannak információik arról, hogy így vagy úgy, de a magukat tanácsadóknak nevező, a NATO-val közvetlen kapcsolatban álló emberek valóban Ukrajna területén tartózkodnak.

 

Borítókép: Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője 2023. április 4-én Moszkvában részt vesz egy sajtótájékoztatón az orosz külügyminisztériumban (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.