21 év börtönre ítélték Anders Behring Breiviket

,

2012. augusztus 24., péntek 10:14, frissítve: péntek 19:40

Beszámíthatónak nyilvánította és a lehető legsúlyosabb büntetésre, 21 évi szabadságvesztésre ítélte pénteken egy oslói bíróság Anders Behring Breiviket, a 77 halálos áldozatot követelő, 2011. július 22-én végrehajtott norvégiai kettős merénylet elkövetőjét.

Wenche Elizabeth Arntzen, az ítéletet kihirdető bíró közölte, hogy az egyhangúlag elfogadott döntés értelmében Breiviknek „preventív fogságban” kell töltenie büntetését, vagyis olyan fegyházba kell bevonulnia, ahol a társadalomra veszélyes elítéltek raboskodnak.

A börtönben élheti le életét

A norvég törvények szerint az effajta ítéletek esetében a bűnözők tovább tarthatók börtönben, amennyiben a hatóságok úgy találják, hogy veszélyt jelentenek a társadalomra. Jogi szakértők nem zárják ki, hogy Breivik börtönben fogja leélni élete hátralevő részét. Az ítélet szerint a vádlottnak 21 évet kell börtönben letöltenie, és 10 évnél korábban semmiképpen sem bocsátható szabadon.

Breivik sötét öltönyben érkezett a bíróságra, rövidre vágott szakállt viselt, és amikor a terembe lépett, szokásához híven karlendítéssel, ökölbe szorított kézzel „üdvözölte” a jelenlévőket. Szemlátomást elégedettséggel fogadta az ítéletet.

Nem fellebbezi meg az ítéletet – közölte a norvég tömeggyilkos az ügyvédjén keresztül az ítélethirdetés után pénteken. Az ügyvéd azt is közölte, hogy Breiviket „nem lepte meg” a bíróság döntése. „Azt mondta, most, hogy beszámíthatónak nyilvánították, nem fog fellebbezni” – közölte Geir Lippestad ügyvéd.

Később az ügyészség is közölte: nem fellebbez. Alapos volt a bizonyítási eljárás, nincs rá ok, hogy folytassuk az ügyet – mondta Svein Holden ügyész.

A halálnál is rosszabb

Korábban azt hangoztatta, hogy számára a halálnál is rosszabb lenne, ha beszámíthatatlannak minősítenék. Előzőleg ügyvédjei azt mondták, hogy a börtönbüntetést elfogadják, de fellebbezni fognak, amennyiben a bíróság úgy rendelkezik, hogy elmegyógyintézetbe kell zárni.

Az elítélt az Oslo peremén található Ila börtönben fog raboskodni, egy viszonylag tágas cellában, amelyhez egy kis „konditerem” tartozik, illetve egy számítógép és egy tévékészülék áll majd a rendelkezésére.

Breivik „antiszociális és narcisztikus jellemvonásokkal” rendelkezik – áll az ítélet indoklásában. Az első pszichiátriai vizsgálat paranoid skizofréniát állapított meg a sokszoros gyilkosnál. Ez azt jelentette, hogy nem lehet szó Breivik büntetőjogi felelősségre vonásáról. Egy újabb vizsgálat szerint ugyanakkor nem állapítható meg elmebaj a 33 éves férfinál, csak személyiségzavar, ami nem zárja ki a büntethetőséget. A bíróság erre a második szakvéleményre támaszkodott, amikor meghozta az ítéletet.

„Breivik egy szánalmas alak”

Az áldozatok hozzátartozóit képviselő ügyvédek azt mondták, elégedettek az ítélettel. „Megkönnyebbültem. Sok üzenetet kaptam az ügyfeleimtől, akik azt mondták, hogy igazságos ítélet született, örülnek neki, hogy véget ért (az ügy), és soha többet nem kell látniuk (Breiviket)” – mondta Mette Yvonne Larsen ügyvéd „bátor és független” ítéletnek nevezve a bíróság döntését.

„Az, hogy beszámíthatónak nyilvánították Breiviket, lehetővé teszi a családok számára, hogy lezárják magukban a történteket” – mondta Froda Elgesem, egy másik, szintén a hozzátartozókat képviselő ügyvéd. „Azt kapja, amit érdemelt. Nem érdekel, hogy őrült-e vagy sem, ameddig olyan büntetést kap, amilyet megérdemel” – mondta Alexandra Pelte, a támadás egy 18 éves túlélője. „Nagyon megkönnyebbültem, és örülök az ítéletnek. Úgy vélem, őrült, de ez nem pszichológiai, hanem politikai elmebaj. (Breivik) egy szánalmas alak” – mondta Tore Sinding Bekkedal, egy másik túlélő.

Egy harmadik túlélő úgy nyilatkozott, hogy meg akarja látogatni a börtönben az elítéltet, és „15 percig ordítani akar vele”. „Nem akarom bántani, mert megvetem az erőszakot, most jobban, mint valaha. De üvölteni akarok vele, el akarom magyarázni neki, hogy micsoda egomániás tömeggyilkos, hogy ennyi ember életét tönkretette” – mondta Per Anders Langerod.

Tiltakozásul ölt

2011-ben nemcsak Norvégia, de az egész világ megismerhette Anders Behring Breivik nevét. A 33 éves tömeggyilkos tavaly júliusban Oslóban és a norvég főváros közvetlen közelében fekvő Utoya szigetén összesen 77 emberrel végzett. Tettét azzal indokolta, hogy a gyilkosságokkal a multikulturalizmus, illetve a külföldiek bevándorlása ellen akart tiltakozni.

Az oslói robbantást és az Utoya szigetén történt lövöldözést megelőzően Breivik – az oslói ügyészség információi szerint – naponta átlagosan 6 órát és 50 percet töltött a World of Warcraft nevű sokszereplős internetes szerepjátékkal 2010 novembere és 2011 februárja között. Rasszista, szélsőségesen jobboldali indentitása pedig a gyermekkorában a muzulmánoktól elszenvedett megalázó élményeire vezethető vissza – mondta korábban Breivik.

„Gyáva kis alak”

Az Utoya szigetén történt borzalmakról már a túlélők tanúvallomásai alapján szerzett tudomást a világ. Kiderült: sokan úgy élték túl az egészet, hogy halottnak tettették magukat. A mészárlás egyik túlélője szerint Anders Behring Breivik „gyáva kis alak”, ugyanis hátulról lőtte le néhány áldozatát, akiknek többsége 16 és 22 év közötti volt, de akadt közöttük 13 éves gyerek is. A támadások után a terrorakcióknak maradandó hatásuk lesz Norvégia életére, de nem fogják megváltoztatni, s továbbra is ugyanazt a politikát képviselik majd, mint eddig – állítja Jonas Gahr Store, Norvégia külügyminisztere. Az áprilisban kezdődött perben Breiviket terrorista tevékenységgel és 77 rendbeli, előre kitervelt szándékos emberöléssel vádolták meg.

Forrás: CNN.com,MNO,MTI

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.