23 emberrel végzett a tájfun

WA

2012. augusztus 6., hétfő 20:06

Legkevesebb 23 ember meghalt, kilencet még keresnek Kína keleti és középső részén, ahol a hét végén két tájfun söpört végig – jelentette a kínai központi televízió hétfő este.

A heves esőzéseket kísérő földcsuszamlások és sárlavinák Hupej (Hubei) tartományban csaknem 9200 épületet döntöttek romba és legalább 15 ezret megrongáltak. A nagy mennyiségű csapadék utakat tett járhatatlanná, elektromos vezetékeket rongált meg; több mint 135 ezer embert kellett biztonságosabb helyre költöztetni.

Az északkelet-kínai Liaoning tartományban több vonalon ideiglenesen leállt a vonatközlekedés, 2 millió utas várt a szerelvények indítására. Volt olyan város, ahol nemcsak az áramszolgáltatás, de az ivóvízellátás is szünetelt, az érintettek száma 110 ezer felett volt.

Fotó: Reuters


Penhszi (Benxi) város területén két folyó áradása következtében hétfőn reggelre 300 építőmunkás rekedt egy alagútban. A bajba jutottak kimenekítésére tűzoltókat mozgósítottak.

Mindeközben a katasztrófa-elhárítás országos központja egy újabb tájfun várható érkezésére figyelmeztetett körlevelében. Ebben Sanghaj, illetve Csiangszu (Jiangsu), Csöcsiang (Zhejiang), Anhuj és Fucsien (Fujian) tartomány kormányzatát felszólították a mentéshez szükséges eszközök készenlétbe helyezésére.

A hivataloknak sms-ekben, elektronikus jelzésekkel, a rádió, a televízió és az internet útján kell tájékoztatniuk a lakosságot a veszélyről, valamint elhárításának módjáról – áll a dokumentumban.

Az előrejelzések szerint Csöcsiang tartomány keleti partvidékén 3,5–5 méteres, Sanghajnál 2–3 méteres hullámokra lehet számítani, amikor a tájfunná fejlődött trópusi vihar, a Hajkuj augusztus 8-án – eléri a térséget.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

R. Kiss Kornélia

Apátia lett úrrá a baloldali bicskei ellenzéken

A szír származású jelölt a migránskampány miatt visszalépett, a másik szocialista is idő előtt visszavonulna. Csak a Jobbik száll szembe a Fidesszel.

Katona Mariann, Hutter Marianna

Szél tanácsadója: Kósa azt mondta, magyar vagyok, nem afgán

Megszólalt a tanácsadó, akit Szél Bernadett javasolt a nemzetbiztonsági bizottságba.

Lándori Tamás

Sokmilliós támogatást nyert a tornyospálcai apagyilkos

A helyiek azt beszélik, új pirulákat írt fel orvosa az elkövetőnek újabb szörnyű tette előtt.