280 ezer menekült érkezett Németországba 2016-ban

MTI

2017. január 11., szerda 14:15

Németországba 280 ezer menekült érkezett 2016-ban, jóval kevesebb, mint az előző évben, akkor 890 ezer – közölte szerdán a német belügyi tárca.

Thomas de Maiziere belügyminiszter úgy véli, az országba érkező menekültek számának jelentős csökkenése azt jelzi, hogy a német kormány, illetve az Európai Unió által foganatosított intézkedések működnek. „A migrációs folyamatokat sikerült szabályozni és ellenőrzés alá vonni” – mondta.

A menedékkérők csökkenő száma a balkáni útvonal lezárásának, illetve az Európai Unió és Törökország között létrejött migrációs megállapodásnak tudható be.

A tárcavezető arról is tájékoztatott, hogy miközben egyre kevesebb menekült érkezett Németországba, az elutasított menedékkérelmek száma emelkedett: 2016-ban összesen 80 ezren hagyták el az országot önként vagy kitoloncolással.

A hatóságokhoz benyújtott menedékkérelmek száma viszont emelkedett. A belügyi minisztérium adatai szerint 2016-ban összesen 745 545 menedékkérelem volt folyamatban, 2015-ben a kérvények száma még 500 000 alatt volt. Ennek oka, hogy a 2016-ban menekültstátusért folyamodó külföldiek nagy része már 2015-ben megérkezett Németországba, de a bevándorlási hatóságok leterheltsége miatt sokan nem tudtak azonnal hivatalosan menedéket kérni.

A bevándorlók legnagyobb csoportja, 36 százaléka Szíriából érkezett tavaly. Jelentős számban érkeztek továbbá Afganisztánból, Irakból, Albániából és Eritreából.

A szerkesztő ajánlja

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.

Unyatyinszki György

Kósa Lajos édesanyja: Megvettem a fél megyét

Kérdezze a fiamat! Majd megkérem, hogy nyilatkozzon a nevemben – a 82 éves cégvezetőt kérdeztük.

B. Kovács Gergely

Petike fülfolyása és állandó pittyegésterror a vonatokon

A csend manapság luxuscikk, de a MÁV tájékoztatása szerint 2019-től itthon is üzembe helyezik a csendes kocsikat.