400 milliós kártérítési igény Fehér Sándorért

tt

2012. augusztus 7., kedd 09:36

Súlyos gondatlanság címén 400 millió dolláros kártérítési keresetet nyújtott be Fehér Sándor családja nevében a Ronai & Ronai LLP ügyvédi iroda a Costa Concordia tulajdonosai és üzemeltetői ellen hétfőn New Yorkban; a hegedűművész az óceánjáró balesete következtében vesztette életét.

Fehér Sándor a január 13-án a toszkán partoknál sziklának ütköző Costa Concordia utasainak mentése közben halt meg. A keresetet a New York-i ügyvédi iroda a southamptoni központú Carnival plc., a floridai Doralban székelő Carnival Corporation és olasz leányvállalatuk, a Costa Crociere ellen nyújtotta be. A brit–amerikai Carnival csoportot a világ legnagyobb óceánjáró-üzemeltetőjeként tartják számon.

Nem az ütközés okozta a haláleseteket

Az MTI-hez hétfőn a magyar származású Peter Ronai ügyvéd által eljuttatott közlemény szerint a jogi képviselők büntető kártérítés kiszabását is kérik a hajózási vállalatokra, azt állítva, hogy azok „tudatosan és szándékos közönnyel” elmulasztották az utasok biztonságos mentésére kiképezni Francesco Schettino kapitányt és a hajó személyzetét. Holly Ostrov Ronai ügyvédnő rámutatott, hogy a katasztrófában bekövetkezett haláleseteket nem az ütközés, hanem az azt követő káoszban a felügyelet és a kellő mentési eljárások hiánya okozta.

„Ezek az óceánjáró hajókat üzemeltető társaságok megelőzhették volna Fehér Sándor halálát, ha megfelelő kiképzésben részesítették volna a személyzetet ahhoz, hogy az kezelni tudjon egy rendkívüli helyzetet” – hangsúlyozta az ügyvédnő.

A Costa Concordia óceánjárót ért baleset magyar túlélőinek ügyvédje szerint a hajótulajdonos cég el akarja hárítani magától a felelősséget a hajókatasztrófáért, hogy ne kelljen kártérítést fizetnie.

Összesen 2,115 millió eurós kártérítésről állapodott meg a Costa Crociere vállalat a szerencsétlenség 235 francia túlélőjével – írta meg az mno.hu május 8-án.

Nem tanúsított megbánást

„Fehér Sándor családját felháborítja, hogy Schettino kapitány úgy folytatja életét, mintha a Costa Concordia tragédiája meg sem történt volna, és nem tanúsított igazi megbánást” – olvasható az ügyvédek közleményében. Peter Ronai, akinek irodája a hegedűművész hozzátartozóin kívül a Costa Concordia-baleset magyar túlélőit is képviseli, július 12-én arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a hajótulajdonos cég el akarja hárítani a felelősséget, hogy ne kelljen kártérítést fizetnie.

A Ronai & Ronai ügyvédi iroda képviselte annak a két magyar fiatalnak a hozzátartozóit is, aki Philadelphiában 2010 nyarán egy folyami balesetben vesztette életét. Az ügyben peren kívül 17 millió dolláros megállapodás született.

A Costa Concordia olasz óceánjáró január 13-án éjjel szenvedett,hajótörést, amikor a toscanai partok közelében fekvő Giglio szigeténél sziklának ütközött és az oldalára fordult. A 114 500 tonnás luxushajó fedélzetén mintegy 3200 utas és 1023 fős legénység tartózkodott, köztük 12 magyar. Tizenegy embert holtan találtak, az eltűntek listáján 28-an szerepelnek.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Lázár Fruzsina

A magyar költőnő, akinek el kellett fojtania nőiességét, hogy sikeres lehessen

Nemes Nagy Ágnesnek még mostoha sors jutott. Vajon a mai írónők átveszik a hatalmat az irodalomban?

Pintér Bence

Olyan vérfagyasztó a valóság, mint a legkegyetlenebb mese

Az elmúlt évtizedekben számos, a 13 gyermekét ágyhoz láncoló, megkínzó Turpin családéhoz hasonló eset került napvilágra.

R. Kiss Kornélia

Apátia lett úrrá a baloldali bicskei ellenzéken

A szír származású jelölt a migránskampány miatt visszalépett, a másik szocialista is idő előtt visszavonulna. Csak a Jobbik száll szembe a Fidesszel.

Katona Mariann, Hutter Marianna

Szél tanácsadója: Kósa azt mondta, magyar vagyok, nem afgán

Megszólalt a tanácsadó, akit Szél Bernadett javasolt a nemzetbiztonsági bizottságba.