51 képviselő kilépett a törvényjavaslat miatt

PR

2012. július 2., hétfő 10:35

A japán kormánypárt 51 képviselője mondott le hétfőn pártbéli tagságáról a forgalmi adó emelését célzó törvényjavaslat miatt, de a Noda Josihiko miniszterelnök kabinetjét támogató képviselők többségben maradnak a parlament alsóházában – jelentette a tokiói média.

A Japán Demokrata Párt (DPJ) 40 alsóházi és 12 felsőházi képviselője nyújtotta be lemondását. Távozik a pártból a DPJ legnagyobb belső frakcióját irányító Ozava Icsiró is, aki – egyes hírek szerint – új pártot fog alapítani. Hírügynökségi jelentések szerint Noda Josihiko olyan helyzetbe kerül, hogy meg tudja szilárdítani hatalmát a belső vitákkal terhelt pártjában, de a törvények elfogadásához a felsőházban szüksége lesz az ellenzéki pártok támogatására.

A DPJ-t az törvényjavaslat osztotta meg, amely szerint a jelenleg ötszázalékos áfakulcsot 2014 áprilisában nyolc, 2015 októberében pedig tíz százalékra növelik, hogy Japán finanszírozni tudja társadalombiztosítási kiadásait, és kordában tudja tartani a hazai össztermék (GDP) kétszeresét meghaladó államadósságát. A törvényjavaslatot a múlt kedden fogadta el a parlament alsóháza. A jogszabály tervezetét a két legnagyobb ellenzéki párt, a Liberális Demokrata Párt (LDP) és az Új Komeito is támogatta, a DPJ-t azonban megosztotta a kérdés: 57 képviselője ellene szavazott, mivel az szerintük szembemegy a párt 2009-es választási ígéreteivel.

A demokraták 54 fős többségben voltak a 480 fős alsóházban, s mivel csak 40 alsóházi képviselő távozik a pártból, a korábbi félelmek ellenére előre hozott választások kiírására nem lesz szükség.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Pápay György

Pápay György

Nem bojkott kell, hanem mozgósítás

A választástól való távolmaradásról szóló vitáknak a Fideszben örülnek a legjobban.

Vass Norbert, Hegyi Zoltán, Vékony Zsolt

Egy mosókonyhából neki a világnak – Ma lenne 75 éves Cseh Tamás

Zenész, indián, rajztanár, egyszálgitáros, színpadra lépni izguló rendkívül összetett kulturális jelenség.

Stier Gábor

„Nem tiltakoznék amiatt, ha Ungvár felett magyar zászló lengene”

Az új hidegháború áldozatának tartja magát Oleg Bondarenko, az EU-ból lengyel döntésre kitiltott moszkvai politológus. Interjú.