67 évvel ezelőtt dobtak atombombát Japánra

KG

2012. augusztus 6., hétfő 08:06, frissítve: hétfő 08:08

Az atomfegyverek megsemmisítéséért szállt síkra hétfőn Macui Kadzumi hirosimai polgármester azon a megemlékezésen, amelyet a települést 67 évvel ezelőtt ért amerikai atomtámadás évfordulóján rendeztek.

A városi elöljáró ígéretet tett arra, hogy segíteni fogják az egyre idősebbé váló túlélőket abban, hogy megbirkózzanak az akkori robbanás során keletkezett hatalmas hőhatás és sugárzás okozta egészségügyi problémákkal.

Macui Kadzumi felolvasta a japán békenyilatkozatot, amelyben ígéretet tettek arra, hogy átadják a világnak az atomtámadás és a sugárfertőzés túlélőinek tapasztalatát. Egyben megtesznek mindent annak érdekében, hogy atomfegyverek nélküli békét teremtsenek a Földön.

Az atomfegyverek ellen

Ehud Barak izraeli védelmi miniszter felszólította a nagyhatalmakat, hogy gyorsítsák fel az iráni atomprogram megakasztására irányuló erőfeszítéseiket, mert nehezebb lesz szembeszállni Iránnal, ha már átlépte az atomküszöböt.

Noda Josihiko japán kormányfő arról beszélt, hogy a kormány szakadatlanul hirdeti a nukleáris fegyverektől mentes világ megteremtésének fontosságát, és minden formában segíti a hibakusák tapasztalatainak és emlékeinek átadását a következő nemzedékeknek. (A japán nyelvben külön szó – a hibakusa – jelöli az atomtámadások sugárfertőzött túlélőit.)

Az áldozatok rokonai helyezték el koszorúikat a hirosimai atomtámadásban meghaltak emlékére
Az áldozatok rokonai helyezték el koszorúikat a hirosimai atomtámadásban meghaltak emlékére
Fotó: Europress/AFP

Túlélők, a város lakosai, japán és külföldi vendégek és hivatalos személyek később egyperces néma csenddel emlékeztek az áldozatokra helyi idő szerint 8.15-kor (közép-európai idő szerint hajnali 1.15-kor). Ebben az időpontban dobta le az Enola Gay nevű B-29-es amerikai bombázó 1945. augusztus 6-án az atombombát Hirosimára.

Közel 220 ezer halott

A támadáskor, illetve az azt követő hónapok alatt becslések szerint 140 ezren haltak meg. Három nappal később egy másik amerikai gép Nagaszakira dobott le atombombát mintegy 80 ezer ember életét oltva ki. Japán augusztus 15-én kapitulált, és ezzel véget ért a II. világháború.

A brazil Sao Paolóban is megemlékeztek az áldozatokról
A brazil Sao Paolóban is megemlékeztek az áldozatokról
Fotó: Europress/AFP

Japán a világ egyetlen országa, amely atomtámadást szenvedett el, az Egyesült Államok pedig az egyetlen, amely harcban atomfegyvert vetett be.

Mintegy 400 ezer embert szólítottak fel otthona elhagyására Japán déli részén szombaton, mert tovább romlott a helyzet a viharos esőzések folytatódása miatt.

A brit titkosszolgálatok ügynökeinek műveletei akadályozták meg, hogy Irán akár már 2008-ra kifejlessze atomfegyverét, így is valószínű azonban, hogy Teherán 2014-re eléri célját, és ez növeli az amerikai és az izraeli katonai csapás esélyét – mondta korábban a brit hírszerzés (MI6) vezetője.

Forrás: MNO, MTI

A szerkesztő ajánlja

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.

Unyatyinszki György

Kósa Lajos édesanyja: Megvettem a fél megyét

Kérdezze a fiamat! Majd megkérem, hogy nyilatkozzon a nevemben – a 82 éves cégvezetőt kérdeztük.