80 ezren haltak meg egy pillanat alatt

KA

2012. augusztus 9., csütörtök 11:18, frissítve: csütörtök 14:10

A hirosimai atomtámadás után három nappal Nagaszakira ledobott atombomba csaknem 80 ezer halálos áldozatot követelt, és további 75 ezren szenvedtek sugársérülést. Ezt követően hat nappal Japán letette a fegyvert az amerikai hadsereg előtt.

67 évvel ezelőtt ezen a napon dobta le az amerikai hadsereg a második atombombát Nagaszaki városára. Céljuk elsősorban az volt ezzel az akcióval, hogy elkerüljék a partraszállást a szigeten, ami a háború további elhúzódásával járt volna együtt. Az amerikaiak számítása bevált, mivel Japán augusztus 15-én kapitulált, és ezzel véget ért a második világháború. Fontos azt is megemlíteni, hogy a Szovjetunió ekkor is biztosra ment, mivel a nagaszaki atomtámadás napján üzent csak hadat Japánnak.

Nagaszakit a XVI. században portugálok alapították, elsősorban a jezsuita Xavéri Szent Ferenc missziós tevékenységének köszönhetően Japán katolikus központja. 1945. augusztus 9-én pusztító atomtámadás érte: az amerikaiak a Fat Man nevű bombát dobták a városra. A bomba elsődleges célpontja Kokura városa volt, az ottani kedvezőtlen időjárás, a vastag felhőréteg miatt választották a másodlagos célt, Nagaszakit. A hirosimai atomtámadás után három nappal Nagaszakira ledobott atombomba csaknem 80 ezer halálos áldozatot követelt, és további 75 ezren szenvedtek sugársérülést.

A nukleáris fegyverek betiltására szólította fel a világot Taue Tomihisza nagaszaki polgármestere, aki szerint a nemzetközi közösségnek meg kell tennie az első konkrét lépéseket a nukleáris fegyvereket betiltó nemzetközi szerződés megalkotásáért. A polgármester felszólította a japán kormányt, hogy foglalkozzon azzal a „súlyos kihívással”, amelyet a nukleáris fegyverek észak-koreai jelenléte okoz.

A Magyar Nemzet csütörtöki vezércikke többek között arról ír, Japán nem felejtette el, hogy mi történt 1945. augusztus 6-án és 9-én. Mára annyi maradt neki, hogy kis lampionokat eregetnek le a folyón a két város lakói, így emlékezve arra a nagyjából kétszázezer emberre, aki a két városban meghalt a szörnyű kísérletben.

Segítik a túlélőket

Mint arról az mno.hu hétfőn beszámolt, az atomfegyverek megsemmisítéséért szállt síkra Macui Kadzumi hirosimai polgármester azon a megemlékezésen, amelyet a települést 67 évvel ezelőtt ért amerikai atomtámadás évfordulóján rendeztek. A városi elöljáró ígéretet tett arra, hogy segíteni fogják az egyre idősebbé váló túlélőket abban, hogy megbirkózzanak az akkori robbanás során keletkezett hatalmas hőhatás és sugárzás okozta egészségügyi problémákkal.

Noda Josihiko japán kormányfő arról beszélt, hogy a kormány szakadatlanul hirdeti a nukleáris fegyverektől mentes világ megteremtésének fontosságát, és minden formában segíti a hibakusák tapasztalatainak és emlékeinek átadását a következő nemzedékeknek. (A japán nyelvben külön szó – a hibakusa – jelöli az atomtámadások sugárfertőzött túlélőit.)

Galambok repülnek a város békeszobra előtt
Galambok repülnek a város Béke szobra előtt
Fotó: Reuters

Forrás: MNO

A szerkesztő ajánlja

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.

B. Kovács Gergely

Petike fülfolyása és állandó pittyegésterror a vonatokon

A csend manapság luxuscikk, de a MÁV tájékoztatása szerint 2019-től itthon is üzembe helyezik a csendes kocsikat.