90 százalékban nem is a kerékpáros a hibás

Bucsy Levente

Bucsy Levente

2015. január 5., hétfő 14:40, frissítve: kedd 18:03

Egyszerű figyelmetlenség: ez az, ami miatt a kanyarodó autóvezetők különös veszélyt jelentenek a kerékpárúton haladó kerékpárosokra. Erre az eredményre jutottak a német biztosítótársaságok balesetkutatásában (UDV) egy törésteszt során.

Az autóvezetők kanyarodás esetén túl gyakran felejtenek el a válluk felett hátranézni, korlátozott láthatósági viszonyok vagy nem megfelelően vezetett kerékpárutak esetén pedig semmit sem látnak. Ezért szenvednek gyakran súlyos balesetet az egyenesen haladó kerékpárvezetők.

A németországi biztosítótársaságok közös baleseti kutatásokat végeznek, és azok eredményei alapján adnak baleset-megelőzési tanácsokat. Magyarországon mintha ez nem így lenne: itthon a rendőrség és a biztosítócégek is a kerékpáros-balesetek számának növekedésével riogatnak. Szinte kivétel nélkül arra hívják fel a figyelmet, hogy a forgalom gyengébbik résztvevője, a kerékpárt vezető védje magát, de általában egy szó sem esik az erősebbik szereplőről: a gépjárművezetőről, illetve annak felelősségéről.

A német TZ-ben olvasható egy cikk a biztosítótársaságok baleseti kutatásának eredményeiről, melyet most magyar fordításban adott közre a Magyar Kerékpárosklub.

Már 20-as tempónál is halálra van ítélve a kerékpáros

Egy kerékpárral közlekedőnek nincs semmi esélye, ha egy autóvezető kanyarodáskor nem veszi észre. Még 20 kilométeres óránkénti sebességnél is gyakran drámai következményei lehetnek egy ilyen ütközésnek. Csak 2012-ben 400 kerékpáros halt meg a német utakon.

A biztosítótársaságok közös baleseti kutatása (UDV) töréstesztek során vizsgálta a balesetek bekövetkezésének okait és következményeit.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Az eredmény: az autóvezetők kanyarodáskor túl gyakran feledkeznek el a váll feletti hátranézésről, korlátozott látási körülmények között vagy elégtelenül vezetett kerékpárút esetén pedig semmit sem látnak. Ezért szenvednek gyakran súlyos balesetet az egyenesen haladó kerékpárvezetők.

Gépkocsival történő ütközés során a kerékpáros a lábain és karjain sérülhet. Néha komoly mellkasi sérülések is bekövetkezhetnek, melyekben a tüdő életveszélyesen sérül. Minden negyedik esetben komoly fejsérülés is előfordulhat.

Ugyanakkor az esetek 90 százalékában a gépjárművezető miatt következett be a baleset. Az autóvezetők leggyakrabban kanyarodási hibát ejtettek, és elsőbbségadás nélkül hajtottak be a forgalomba.

Bringás hibák

Kerékpárosok is gyakran használják a rossz sávot vagy az út rossz oldalát, ittasan vezetnek vagy hibáznak a forgalomba lépéskor. A gépjárművezető és kerékpárvezető közötti ütközés elkerülésére létezik azonban megoldás: „A kerékpárral közlekedő az úttestre való, mert így van az autóvezető látóterében és ezért sokkal jobban észrevehető, mint egy szeparált kerékpárúton. Ezért arra kérjük a helyi hatóságokat, újítsák fel az elavult kerékpáros létesítményeket és fessenek kerékpársávokat az úttestre. Ha cél a nagyobb kerékpáros forgalom, akkor biztosítani kell a nagyobb biztonságot!” – mondja Siegfried Brockmann, a biztosítótársaságok baleseti kutatásvezetője.

Forrás: MNO

A szerkesztő ajánlja

Vég Márton

Maffiamódszerekkel dolgozhattak Tiborcz Istvánék

Az ellenzék szerint az Elios csalásgyanús pályázatai az utolsó szöget jelenthetik az Orbán-rendszer koporsójába.

Szabó Zsolt

Félig üres korsó: egyelőre nem lesz csendes a bulinegyed

Érvénytelen lett a helyi népszavazás a bulinegyedről, az egész VII. kerületben 43 520 ember szavazhatott. Riport.

MN

Az én Jókaim – 193 éve született a „nagy magyar mesemondó”

A nagy elbeszélőre emlékezve arra kértük szerzőinket, meséljenek nekünk egy flekk Jókait.

Pethő Tibor

„Párttitkárok soha nem határozhatják meg az anyaszentegyház magatartását”

Az év elején mutatták be a Bulányi György piarista papról és a Bokor közösségről szóló dokumentumfilmet.