A bagdadi értekezlet hoz fordulatot Irán ügyében?

PR

2012. április 29., vasárnap 19:36, frissítve: vasárnap 22:09

Ali Akbar Szálehi iráni külügyminiszter vasárnap arról beszélt, hogy a májusi bagdadi értekezleten lezárulhat az iráni atomprogram körüli viszály.

Szálehi az ISNA hírügynökség jelentése szerint teheráni sajtótájékoztatóján úgy vélte, hogy az áprilisi isztambuli konferencia „az atomvita befejezésének kezdete volt”. „Reméljük, hogy rövidesen teljesen lezárhatjuk” – fűzte hozzá.

Irán, az ENSZ öt vétójoggal rendelkező tagállama és Németország április 14-én Isztambulban folytattak tárgyalásokat az iráni atomprogramról, amelyeket a résztvevők „konstruktívnak” minősítettek. A következő fordulót május 23-án tartják Bagdadban.

Nem jelentene fenyegetést Izrael létére, ha Irán atomfegyverre tenne szert, mert a teheráni vezetés racionális, és tudja, hogy túl nagy kockázattal járna a zsidó állam megtámadása – mondta egy interjúban a jeruzsálemi Héber Egyetem professzora.

Ehud Olmert volt izraeli kormányfő is csatlakozott vasárnap azokhoz a politikusokhoz, akik ellenzik a megelőző katonai csapást Irán nukleáris létesítményeire. Most nincs értelme beszélni a katonai erőfeszítésekről, és még kevésbé izraeli katonai csapást kezdeményezni – mondta Olmert a TV 10 csatornának New Yorkból. A politikus 2006-2009 között volt miniszterelnök.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

Miért innák a legdrágább ásványvizet, ha sokkal többért nyerset is kaphatnak?

Az amerikai yuppie-k úgy veszik literenként 1800 forintért a tömény baktériumtenyészetet, mint a cukrot.

Majláth Ronald

Vádaskodásokkal és félelmekkel teli vita Macedónia nevéről

Ha nem kötnek kompromisszumot a görögökkel, az egykori jugoszláv tagköztársaság óriási árat fizethet.

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.