A baseball is jobban érdekli Szöult, mint Észak-Korea?

RZ

2016. március 10., csütörtök 22:56

Noha kívülről a helyzet súlyosnak tűnhet, a dél-koreaiak nem szentelnek túl nagy figyelmet az észak-koreai fenyegetéseknek, a mostani, Phenjan részéről elkövetett erőfitogtatásoknál talán még az Egyesült Államokban játszó koreai baseballjátékosok teljesítménye is jobban érdekli őket – állítja az Associated Press (AP) elemzője.

Noha Észak-Korea a közelmúltban hidrogénbombát tesztelt, vagy legalábbis valamit, ami annak látszott, műholdat juttatott világűrbe, ami az ellenségei szerint valójában bújtatott rakétateszt volt, mégis tévedés lenne azt állítani, hogy a Koreai-félszigeten tapasztalható feszültség erősebb lenne most, mint a korábbi években – derül ki az elemzésből. Az AP szerint jelenleg nem beszélhetünk igazi válságról, vagy legalábbis egyelőre nem.

Kardcsörtetés

Csütörtökön Phenjan bejelentette, hogy érvényteleníti a Dél-Koreával kötött összes gazdasági együttműködési megállapodást, válaszul arra, hogy Szöul két napja újabb szankciókat vezetett be ellene. A kísérleti atomrobbantásra és rakétakísérletre válaszul ugyanis Dél-Korea felfüggesztette a Phenjannal közösen üzemeltetett keszongi ipari park működését. Nem sokkal korábban az ENSZ Biztonsági Tanácsa is a kommunista államot terhelő szankciókról állapodott meg, melybe még Kína, Észak-Korea immár egyetlen szövetségese is beleegyezett.

Újabb próbálkozás?
Észak-Koreának sikerült ballisztikus rakétákra felszerelhető méretűre kicsinyíteni nukleáris tölteteit – számolt be szerdán a CNN az észak-koreai állami hírügynökségre (KCNA) hivatkozva. A jelentés szerint Kim Dzsong Un atomfegyvereket fejlesztő kutatókkal és mérnökökkel találkozott szerdán, akik arról tájékoztatták, hogy különböző típusú ballisztikus rakétákat láttak el atomtöltetekkel. Az észak-koreai vezetőt idézve a KCNA azt írja: „Ezt lehet nevezni valódi nukleáris elrettentésnek” – olvasható a tudósításban.

Tovább terhelte a helyzetet, hogy hétfőn nagyszabású amerikai–dél-koreai hadgyakorlat kezdődött, az ilyen megmozdulásokra pedig Phenjan hagyományosan fenyegetőzéssel válaszol. Csakhogy – amint azt az AP szakírója is felveti – a hadgyakorlatok végével ezek is abba szoktak maradni.

Válsághelyzetek

Régebben ugyanakkor volt a mostaninál jóval keményebb helyzet is: 1968-ban tucatnyi észak-koreai kommandóst öltek meg mindössze néhány kilométerre a szöuli elnöki rezidenciától, ahol az akkori elnök Pak Csong Hit akarták meggyilkolni, (ő egyébként a mostani déli államfő, Pak Guen Hje édesapja volt). De nem is kell ennyire messzire menni az időben: öt évvel ezelőtt körülbelül 50 dél-koreai katona halt meg két, északiaknak tulajdonított támadás nyomán. Vagyis a helyzet a közelmúltban is volt már a jelenleginél jóval feszültebb.

Az elemzés szerint az Egyesült Államok és Dél-Korea már ismeri annyira a Kim Dzsong Un vezette kommunista remeteállamot, hogy helyén tudja kezelni annak megnyilvánulásait. Széles körű válságot a szakértő szerint az okozhatna, ha valami véletlen esemény, például baleset történne. Ennek ellenére úgy látják: még egy „rutinkrízis” esetén is oda kell figyelni a helyzetre, bármennyire is megszokott az.

A szerkesztő ajánlja

B. Kovács Gergely

Petike fülfolyása és állandó pittyegésterror a vonatokon

A csend manapság luxuscikk, de a MÁV tájékoztatása szerint 2019-től itthon is üzembe helyezik a csendes kocsikat.