A béke miatt robbantott hidrogénbombát Észak-Korea

MTI

2016. január 10., vasárnap 17:11

Kim Dzsong Un észak-koreai vezető szerint országa önvédelemből, az amerikai nukleáris fenyegetés alatt álló koreai és térségbeli béke fenntartása érdekében hajtotta végre a minap első kísérleti robbantását hidrogénbombával – jelentette vasárnap a KCNA észak-koreai hírügynökség.

Kim Dzsong Un a védelmi minisztériumban tett látogatás alkalmával beszélt erről. Most első ízben szólalt meg a szerdán végrehajtott kísérleti atomrobbantás óta, amely – Phenjan szerint – hidrogénbomba föld alatti tesztelése volt. A phenjani vezető gratulált a tárca dolgozóinak a sikeres atomkísérlethez, és azt jogosnak nevezte. Azt hangoztatta, hogy a nukleáris robbantás egy szuverén ország törvényes joga, amelyet senki se vitathat el.

Phenjan szerdán jelentette be, hogy sikeres kísérleti robbantást hajtott végre egy hidrogénbombával. A hidrogénbomba a magfúzió elvén alapul, szemben az atombombával, amely a maghasadás révén idéz elő jóval kisebb erejű robbanást.

A nemzetközi közösség egyhangúlag elítélte ezt, de kétségbe vonta, hogy Phenjan valóban hidrogénbombát robbantott, mert nem tartják erre képesnek. Szöul szerint vélhetően nem hidrogénbombáról, hanem egyfajta atombombáról lehet szó. Az azonban biztosnak tűnik, hogy a kommunista diktatúra jelentős fegyverkísérletet hajtott végre, miután térségbeli földtani intézetek emberi tevékenység – valószínűleg robbantás – okozta földrengést észleltek Észak-Korea északkeleti részén, az ország legnagyobb nukleáris központja közelében.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

Miért innák a legdrágább ásványvizet, ha sokkal többért nyerset is kaphatnak?

Az amerikai yuppie-k úgy veszik literenként 1800 forintért a tömény baktériumtenyészetet, mint a cukrot.

Majláth Ronald

Vádaskodásokkal és félelmekkel teli vita Macedónia nevéről

Ha nem kötnek kompromisszumot a görögökkel, az egykori jugoszláv tagköztársaság óriási árat fizethet.

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.