A Charta 77 mozgalomra emlékeznek

WL

2012. március 12., hétfő 14:48

A Charta 77 ellenzéki mozgalomra emlékeznek a csehek. A mozgalom megalakulásának 35. évfordulója alkalmából ezen a héten számos kulturális, ismeretterjesztő akcióra és megemlékezésre kerül sor Prágában, amelyen az egykori ellenzéki személyiségek, a Charta 77 aláírói is részt vesznek.

„A Charta 77 Hete elnevezésű rendezvény egyik kiemelkedő programja Jan Patočka filozófus életét és munkásságát szeretné közelebb hozni a ma emberéhez, elsősorban a fiatalokhoz és a múlt iránt érdeklődőkhöz – jelentette ki a cseh közszolgálati televízióban hétfőn Petruška Šustrová, aki a nyolcvanas években a Charta 77 egyik szóvivője volt. – Szeretnénk, ha a fiatalok megismerhetnék annak a kornak és társadalomnak a légkörét, amelyben a Charta 77 létrejött.”

Jan Patočka miután egy többórás rendőri kihallgatás után meghalt, az ellenzéki mozgalom egyik jelképévé vált. „Célunk, hogy Patočka személyiségén keresztül felhívjuk a figyelmet a civil kiállás szükségességére. Arra akarunk rámutatni, hogy az ilyen civil elkötelezettségre nemcsak a kommunista rendszer idején volt szükség, hanem mai világunkban is” – fejtette ki Šustrová.

Az évforduló alkalmából a nemzeti galériában kiállítás nyílt, amely korabeli dokumentumokon mutatja be az emberi jogi mozgalom megszületésének és működése első hónapjainak körülményeit, illetve azt, hogy a kommunista hatalom miként próbálta meg elfojtani a neki nem tetsző ellenzéki tevékenységet. A chartások megfigyelését korabeli titkosszolgálati dokumentumokon és fényképeken mutatják be.

A hét folyamán a Charta 77 vezéralakjának, Václav Havel drámaírónak, későbbi államfőnek néhány darabját is bemutatják Prágában. Az előadások után a nézőknek lehetőségük lesz elbeszélgetni az egykori ellenzékiekkel.

A Charta 77 mozgalom felhívását az emberi jogok és a nemzetközi szerződések betartására a szocialista Csehszlovákiában, 1977 januárjában hozták nyilvánosságra. Bár a kommunista hatalom üldözte az ellenzéki aktivistákat, az 1989. novemberi rendszerváltásig a felhívást mintegy 1800 személy írta alá egész Csehszlovákiában.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Hutter Marianna

Lázár János: Akit Gyurcsány támogat, az a szememben nem vásárhelyi

A miniszter szerint úgy viselkedtünk, ahogy a Rákosi-diktatúrában volt szokás. A vásárhelyi választásról beszélgettünk.

Kuthi Áron

Nincs pénz a magyar múlt megmentésére

Nem csak templomokból áll az épített örökség a Kárpát-medencében. A megőrzésre a végtelen mennyiségű pénz is kevés volna.

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.