A Facebook lenyomhatná Donald Trumpot

LD

2016. április 21., csütörtök 21:24

Több Facebook-alkalmazott is felvetette, hogy valahogy segíteni kellene elkerülni Trump elnökké választását. Mit szól mindehhez Mark Zuckerberg?

Több Facebook-alkalmazott is felvetette múlt hónapban Zuckerbergnek, hogy segíteni kellene elkerülni Donald Trump elnökké választását – számolt be róla a Gizmodo. Bár egyelőre semmi komolyabb lépésről nem tudni, a The Guardian máris megkongatta a vészharangot: a lap szerzője, Trevor Timm szerint bár szörnyű lenne, ha Trumpot megválasztanák, de az is riasztó elképzelés, hogy a közösségi portál képes lehet manipulálni emberek millióinak választását csupán néhány algoritmus átírásával.

Irányított érzelmek

Hogy olyan óriások, mint a Facebook vagy a Google alakítani tudnák a választások menetét kódok átírásával, évekig csak hipotetikus elképzelés volt. A Harvard jogászprofesszora, Jonathan Zittrain 2010-ben írt arról, miként tudna vajon a Facebook eldönteni egy választást, anélkül hogy bárki észrevenné a beavatkozást. Egy kutatás pedig kiderítette: 2010-ben 340 ezer pluszszavazatot hozhatott, hogy a Facebookon hangsúlyosan megjelentek számunkra olyan ismerőseink képei, akik voltak már szavazni. A 2012-es választások során a site egy szélesebb rétegben ismételte meg a kísérletet. Sheryl Sandberg ügyvezető igazgató aztán 2014-ben igyekezett tisztázni: a cég nem tudja irányítani az érzelmeket, és sosem próbálná meg befolyásolni a választásokat. Mindezt azok után, hogy kiderült: mégiscsak szeretnek kísérletezni a befolyásolással.

Idén számolt be egyébként arról is a The Guardian: a Facebook különböző módszerekkel segítheti az elnökjelölteket az adatgyűjtésben. Ennek segítségével pedig hatékonyabban juthatnak el a politikus hirdetései bizonyos szavazókhoz. Robert Epstein pszichológus pedig a Politico Magazine-ban arról beszélt, hogy a Google könnyedén tudja úgy alakítani az idei választásokat, hogy az emberek nem is veszik észre a manipulációt. A szerző szerint a keresőoldal a bizonytalan szavazók akár húsz százalékának preferenciáit is tudja alakítani. Mindenesetre azt Epstein is leszögezte, hogy ennek a fajta manipulációnak a nagy része akár szándékolatlan is lehet. A közösségi média egyre növekvő népszerűsége mellett pedig eleve nehéz elképzelni, lehetséges-e egyáltalán a teljes befolyásmentesség.

Azt csinál a Facebook, amit akar

A Gizmodónak Eugene Volokh professzor mindenesetre elmondta, hogy a teljes feltevés hipotetikus, és semmilyen törvény nincs, ami megakadályozhatná a Facebookot a manipulációban. A közösségi portál magáncég, olyan tartalmat promotál vagy blokkol, amilyet csak akar. „Ugyanazokkal a jogokkal rendelkezik, mint a New York Times. Akár totálisan blokkolhatják Trumpot, ha úgy kívánják, de támogathatják is őt.”

A szerkesztő ajánlja

Pápay György

Pápay György

Nem bojkott kell, hanem mozgósítás

A választástól való távolmaradásról szóló vitáknak a Fideszben örülnek a legjobban.

Vass Norbert, Hegyi Zoltán, Vékony Zsolt

Egy mosókonyhából neki a világnak – Ma lenne 75 éves Cseh Tamás

Zenész, indián, rajztanár, egyszálgitáros, színpadra lépni izguló rendkívül összetett kulturális jelenség.

Stier Gábor

„Nem tiltakoznék amiatt, ha Ungvár felett magyar zászló lengene”

Az új hidegháború áldozatának tartja magát Oleg Bondarenko, az EU-ból lengyel döntésre kitiltott moszkvai politológus. Interjú.