Akciócsoporttal sújtanának le az Iszlám Államra

VZ

2016. január 9., szombat 15:54, frissítve: vasárnap 15:54

A szélsőségesek elleni harc új szereplőjét mutatták be Amerikában: több más intézkedés mellett a kormányzat egy sor techcéggel: az Apple-lel, a Google-lel, a Facebookkal a Microsofttal és a Twitterrel tanácskozott arról, hogyan lehetne letörni a terroristák toborzó és akcióra buzdító propagandáját az interneten – írta meg a BBC.

A kaliforniai San Joséban tartott találkozón a Fehér Ház felfedte a terveit egy terrorellenes akciócsoport megalakításáról a belbiztonsági és az igazságügyi minisztérium szárnyai alatt; emellett a külügyminisztérium bejelentette egy új központ létrehozását is, amely az Iszlám Állam külföldi toborzását tartja majd megfigyelés alatt:

„a párizsi és San Bernardinó-i borzalmak megmutatták, milyen fontos, hogy az USA, szövetségesei és a magánvállalatok megakadályozzák a terrorcsoport toborzását” – mondta a Fehér Ház szóvivője, Ned Price a brit televízió online kiadása szerint. Ebben pedig a napirend szerint fontos szerepet szánnak az olyan online tartalmaknak, amelyek gyengíthetik az Iszlám Állam propagandájának hatásait.

A cikk emlékeztet: maga Barack Obama elnök nemrég úgy jellemezte az IÁ-t, hogy az „egy rakás gyilkos jó közösségi médiával”; törvényhozók pedig régóta javasolják olyan jogszabályok bevezetését, hogy a közösségimédia-cégeknek legyen kötelező bejelenteni az észlelt terrorista tevékenységeket. Utóbbiak jelezték, ez komoly terhet jelentene, és a magánélet területét is kényesen érinti a kérdés; ugyanakkor biztosították a kormányzatot, és alapvetően kinyilvánították segítőkészségüket.

A szerkesztő ajánlja

Katona Mariann

Szigetvári Viktor: Visszalépünk két LMP-s javára

Az Együtt miniszterelnök-jelöltje szerint Habony Árpád inkább szak, mint ember, de a munkájához ért. Interjú.

Vég Márton

Titkos budapesti albérletek menekülteknek

Azt is eltitkolta a kormány, hogy 2016 augusztusa óta Budapesten már lakhatási program is van menekültek számára.

Molnár Csaba

Miért innák a legdrágább ásványvizet, ha sokkal többért nyerset is kaphatnak?

Az amerikai yuppie-k úgy veszik literenként 1800 forintért a tömény baktériumtenyészetet, mint a cukrot.

Majláth Ronald

Vádaskodásokkal és félelmekkel teli vita Macedónia nevéről

Ha nem kötnek kompromisszumot a görögökkel, az egykori jugoszláv tagköztársaság óriási árat fizethet.