A Fényes Ösvény beismeri a vereséget, tárgyalni akar a kormánnyal

NT

2011. december 8., csütörtök 07:46

A Fényes Ösvény (Sendero Luminoso) maoista lázadószervezet vezére beismeri a gerillák vereségét, s tárgyalna a perui kormánnyal: Artemio parancsnok erről egyik interjújában beszélt, amelyet szerdán közölt az IDL-Reporteros honlap.

Artemio parancsnokkal még december elsején, az őserdei Huallaga-völgyben készített interjút két újságíró – Gustavo Gorriti és Romina Mella –, s abban a gerillavezér elismeri, hogy a szervezete vereséget szenvedett az általa 1980-ban a perui állam ellen indított háborúban, s ezért párbeszédet kezdeményez a kormánnyal a békemegállapodás kialakítása érdekében.

A gerillavezér az interjúban elárulta igazi nevét: José „Pepe” Flores Halának hívják, 47 éves és az Arequioa tartománybeli Camaná településen született. Mint elmondta, azért rejtőzködnek még a dzsungelben – csaknem másfél száz fegyveresével együtt –, hogy biztosítsák az „átmenetet”, de egyáltalában nincs szándékukban „hadi ösvényre” lépni, tárgyalóasztalnál kialakított politikai megoldást akarnak. Artemio parancsnok ezért fegyverszünetet kezdeményezett a konzultációk megkezdése érdekében, amelyet – mint állította – már évek óta szorgalmaz a vöröskereszt és a katolikus egyház közvetítésével.

Artemio parancsnok – aki változatlanul baloldali marxistának tartja magát, s az osztályharc elkötelezett híve maradt – elmondása szerint kapcsolatot keresett Ollanta Humala perui elnök környezetével is, de feltétel nélküli megadásra, fegyverletételre szólították fel, amit elutasított.

Artemio a Huallaga-völgyben rejtőzködő gerillák parancsnoka, a Sendero Luminoso másik frakcióját, az Apurímac és Ene folyók völgyében rejtőzködő fegyvereseket a három Quispe Palomino testvér – Víctor, Miguel Ángel és Carlos – irányítja, a perui hatóságok szerint szövetségben a narkóbárókkal (mindkét völgy a kokaültetvények paradicsoma).

A Fényes Ösvény már a kilencvenes években súlyos vereségeket szenvedett, 1992 szeptemberében a perui rendőrség Limában elfogta Abimael Guzmán Reynosót, a terrorszervezet alapítóját és a mozgalom több vezetőjét. Ezekben az években a parasztok önvédelmi csoportjai is súlyos csapásokat mértek osztagaikra. A vezetést Óscar Ramírez vette át, aki 1999-ben került a hatóságok kezére, s ezután a mozgalom gyakorlatilag szétforgácsolódott.Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Katona Mariann

Szigetvári Viktor: Visszalépünk két LMP-s javára

Az Együtt miniszterelnök-jelöltje szerint Habony Árpád inkább szak, mint ember, de a munkájához ért. Interjú.

Vég Márton

Titkos budapesti albérletek menekülteknek

Azt is eltitkolta a kormány, hogy 2016 augusztusa óta Budapesten már lakhatási program is van menekültek számára.

Molnár Csaba

Miért innák a legdrágább ásványvizet, ha sokkal többért nyerset is kaphatnak?

Az amerikai yuppie-k úgy veszik literenként 1800 forintért a tömény baktériumtenyészetet, mint a cukrot.

Majláth Ronald

Vádaskodásokkal és félelmekkel teli vita Macedónia nevéről

Ha nem kötnek kompromisszumot a görögökkel, az egykori jugoszláv tagköztársaság óriási árat fizethet.