A Fülöp-szigeteki elnök azzal dicsekedett: „egy pillantásért” ölt tizenévesen

MN

2017. november 10., péntek 12:41, frissítve: péntek 17:23

A Fülöp-szigetek elnöke azzal dicsekedett egy beszédében, hogy tizenéves korában megölt egy embert.

Rodrigo Duterte csütörtök este szólalt fel az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) csúcstalálkozójának otthont adó vietnámi Da Nangban, a helyi Fülöp-szigeteki közösség előtt. Az államfő vehemensen védelmezte a Fülöp-szigeteken folytatott kábítószer-ellenes harcát, és azzal fenyegetőzött, hogy „felpofozza” Agnes Callamard-t, az ENSZ jelentéstevőjét, aki a délkelet-ázsiai országban elkövetett, kábítószerrel kapcsolatos gyilkosságok ügyében vizsgálódik.

Ennek kapcsán az MTI összefoglalója szerint Duterte kifejtette: „Tinédzserként rendszeresen kerültem börtönbe. Sok verekedési ügyem volt. Tizenhat évesen embert is öltem. Egy igazi embert egy verekedés, egy késelés során. És az csak egy pillantásért volt. Most még inkább így lenne, mivel elnök vagyok.”

Számos nyugati ország és jogvédő bírálta a Fülöp-szigeteki elnököt drogellenes kampánya miatt, amelyben a rendőrök csaknem 4 ezer embert – kábítószerárusokat és feltételezett fogyasztókat – öltek meg. Az ENSZ jelentéstevőjére utalva Duterte úgy fogalmazott: „a szemetek láttára fogom felpofozni”.

A Fülöp-szigetek elnöke már korábban is büszkélkedett az általa elkövetett különböző erőszakcselekményekkel. Davao város polgármestereként állítása szerint személyesen lőtt agyon több bűnözőt, és arról is beszélt korábban, hogy diákként egy iskolatársára is rálőtt.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

A Fülöp-szigeteki államfő egyébként több, nagy visszhangot keltő kijelentést tett:

  • Tavaly szeptemberben például gyakorlatilag Adolf Hitlerhez hasonlította magát azzal a kijelentésével, miszerint a náci vezető meggyilkoltatott hárommillió zsidót, ő pedig szívesen lemészároltatna hárommillió kábítószerfüggőt és drogkereskedőt saját hazájában. Később bocsánatot kért szavaiért.
  • Márciusban cédák gyermekeinek nevezte az Európai Uniót. Duterte azután kelt ki magából, hogy az Európai Parlament határozatában visszafogottságra és a kábítószer-fogyasztás elleni véres harc újragondolására szólította fel, illetve azt javasolták, hogy rehabilitációs központokat létesítsen a kábítószer-fogyasztók számára.
  • Augusztus végén azt üzente a rendőrségnek, megölhetik azokat „az idiótákat”, akik erőszakosan ellenállnak a letartóztatás során.
  • Szeptemberben pedig azt kérdezte Chito Gascontól, a Fülöp-szigeteki emberi jogi bizottság (CHR) vezetőjétől, hogy vajon pedofil-e, amiért a drogellenes háborúval kapcsolatos vizsgálata során a megölt tizenévesekre összpontosít.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.