A háború sem kizárt, ha nem fejezik be?

PR

2011. november 13., vasárnap 23:09

A külföldnek nyújtott amerikai támogatások leállítását helyezték kilátásba tizedik, a külpolitika kérdéseiről megtartott televíziós vitájukban a republikánus elnökaspiránsok, s közülük ketten is háborúval fenyegették meg Iránt, ha nem hagy fel a nukleáris fegyverprogramjával – közölték összefoglalóikban a vasárnapi amerikai lapok.

Irán felülvizsgálja együttműködését a Nemzetközi Atomenergia Ügynökséggel (NAÜ), mert az együttműködés vagy annak hiánya a megítélése szerint nincs hatással az ügynökség döntéseire – jelentette ki vasárnap az iráni parlament elnöke. Ali Laridzsáni a televízióban nyilatkozva kijelentette, hogy a NAÜ keddi jelentése Irán rejtett katonai célú atomprogramjáról „hamis”, és az Egyesült Államok, valamint „a cionista rendszer”, azaz Izrael diktálta. Azt különösen felháborítónak nevezte, hogy az ügynökség izraeli (hírszerzési) adatokkal is dolgozott, mert Izrael nem is tagja az atomsorompó szerződésnek, és Irán „kinyilvánított ellensége”.

A dél-karolinai Spartanburgben megtartott szombat esti vitán elhangzott figyelmeztetés elsősorban Pakisztánnak szólt, amellyel különösön azóta mérgesedett el az Egyesült Államok viszonya, hogy egy amerikai kommandó május elején az Iszlámábádhoz közeli Abbotábádban végzett az al-Kaida évek óta ott bujkáló vezetőjével, Oszama bin Ladennel.

Rick Perry texasi kormányzó kijelentette, hogy a Fehér Házba jutása esetén véget vetne minden külföldi támogatásnak, beleértve az Izraelnek folyósított kifizetéseket is, és minden országnak külön be kell bizonyítani, hogy „megérdemli” a támogatást. Álláspontján a vita folyamán úgy módosított, hogy Izrael mindenképpen jelentős összeget kapna.

Ezzel lényegében egyetértett Mitt Romney volt massachusettsi kormányzó, aki szerint a pakisztáni segélyprogramot le kell állítani és felül kell vizsgálni. A politikus emellett hangsúlyozta, hogy amennyiben a „bénító szankciók” és más eszközök nem járnak eredménnyel az iráni katonai nukleáris program leállításában, akkor sor kerülhet a katonai akcióra, mert „elfogadhatatlan”, hogy az iszlám köztársaság atomhatalommá váljon. „Ha újraválasztjuk Obamát, akkor Iránnak lesz nukleáris fegyvere. Ám ha önök Mitt Romney-t választják meg, Iránnak nem lesz nukleáris fegyvere” – hangsúlyozta a politikus.

Newt Gingrich volt képviselőházi elnök – akinek támogatottsága Perrynek a viták közben elkövetett hibái és a Herman Cainnel kapcsolatos szexuális zaklatási vádak miatt jelentősen megnövekedett – szintén úgy vélekedett, hogy az Egyesült Államoknak „nem lesz más választása”, mint a katonai beavatkozás, ha a titkos műveletek és az egyéb stratégiák kudarcot vallanának. Gingrich szerint a „fedett” és „tagadható” akciók célja az iráni tudósok kiiktatása és a rendszerek megtörése.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.