A hadsereget is be kellett vonni, akkora a baj

tt

2012. augusztus 7., kedd 12:20, frissítve: kedd 15:28

Tucatnyi halálos áldozata van a Fülöp-szigeteki, rendkívül nagy méretű esőzések okozta árvíznek. Az iskolákat bezárták, a védelmi műveletekbe a hadsereget is bevonták.

Legalább tizenöten meghaltak Manilában és környékén kedden a súlyos esőzések okozta árvíz, illetve földcsuszamlások következtében, az ítéletidő miatt százezrek menekültek el otthonaikból. A Fülöp-szigetek fővárosának egyik nyomornegyedében kilenc embert temetett maga alá egy fölcsuszamlás. A közeli Bulacan tartományban négyen, Batangas tartományban pedig ketten fulladtak meg.

Bezárták a tőzsdét és az iskolákat is

Közel 270 ezren kényszerültek elhagyni otthonaikat, sokan házak tetejére menekültek a fővárost és környékét elöntő, helyenként másfél méter magas víz elől. A tizenötmilliós agglomerációban az iskolákat, a legtöbb középületet és a tőzsdét is bezárták, a főbb közlekedési útvonalakat víz borította.

A hadsereget is bevonták

Július közepén mintegy ötezer embert vágtak el a külvilágtól a Japán déli részét sújtó rendkívüli esőzések. Az Észak-Koreát sújtó árvízben 169-en veszítették életüket, és mintegy 400-an tűntek el – jelentette szombaton a KCNA hivatalos észak-koreai hírügynökség.

Jean Navarez, a Fülöp-szigeteki meteorológiai hivatal egyik munkatársa szerint a manilai agglomeráció legalább fele víz alatt van. A szakember szerint a helyzet a következő 24 órában tovább romolhat, mivel az esőzések folytatódnak. A természeti csapás miatt Benigno Aquino elnök válságtanácskozást hívott össze. A katasztrófaelhárítási műveletekbe a hadsereget is bevonták.

A délkelet-ázsiai országon az előző héten egy tájfun söpört végig, hatalmas esőket hozva, s 53 ember halálát okozva.  Ugyanakkor szakemberek szerint az áradást kiváltó esőzéseket egy másik, jelenleg Kína keleti partjainál tomboló trópusi vihar okozta.  A korábbi előrejelzések szerint a Fülöp-szigeteket idén összesen 20 tájfun, illetve trópusi vihar sújtja majd.

Fotó: Reuters
Fotó: Reuters
Fotó: Reuters

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

B. Kovács Gergely

Petike fülfolyása és állandó pittyegésterror a vonatokon

A csend manapság luxuscikk, de a MÁV tájékoztatása szerint 2019-től itthon is üzembe helyezik a csendes kocsikat.