A halálba menekülnek anyagi gondjaik elől

BL

2012. június 11., hétfő 16:15

Az elmúlt években csaknem megduplázódott az anyagi okok miatt elkövetett öngyilkosságok száma Lengyelországban. Tavaly 450-en végeztek magukkal pénzügyi gondjaik miatt, míg négy évvel korábban 270-en tették ezt.

A rendőrségi statisztikák szerint 2009-ben, a gazdasági válság tetőpontján 504-en követtek el öngyilkosságot pénzügyi okokból. Az országos rendőr-főkapitányság munkatársai azonban nem zárják ki, hogy valójában többen vetettek véget az életüknek ilyen okból, mivel az évi közel 4 ezer öngyilkosság több mint felének okát nem lehet feltárni – írta hétfőn a Dziennik Gazeta Prawna című gazdasági-közéleti napilap. Az összegzések szerint az öngyilkosok átlagéletkora is emelkedett, mert jelenleg a leggyakrabban az 50-59 évesek végeznek magukkal, míg 2007-ben a legtöbb öngyilkos még a 45-49 éves korosztályból került ki.

Legtöbb esetben a kistelepülések munkanélküli lakosai választják az önkéntes halált. Ráadásul egyre gyakrabban fordulnak pszichiáterekhez 50 éven felüliek, általában férfiak, akik öngyilkosságot terveznek, mert elvesztették állásukat, és nem tudnak újra elhelyezkedni. Depressziójuk beosztástól és végzettségtől független, mert ez a korosztály éli meg leginkább szégyenként a munkanélküliséget. A szakértők ezért különösen fontosnak tartják a családtagok, barátok figyelmét, akik az első nyugtalanító tünetekre reagálva segíthetnek a depresszió végzetessé válásának megelőzésében, annál inkább, mivel a válság miatt minden szektorban újabb létszámcsökkentések várhatók.

A válság kezdete óta Görögországban és Olaszországban is megugrott az öngyilkosságok száma.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.