A hatalom csúcsára ért Észak-Korea titokzatos hercegnője

MN

2017. október 9., hétfő 08:28, frissítve: hétfő 14:02

Egyáltalán nem életbiztosítás, ha valaki az Észak-Koreát harmadik generáció óta uraló Kim családba született. Legutóbb februárban a száműzetésben élő Kim Dzsongnamot, a diktátor Kim Dzsongun féltestvérét gyilkolták meg idegméreggel egy malajziai repülőtéren, mivel kritizálta az elzárkózó rezsimet. 

Most azonban mégis egy családtag felemelkedéséről adott hírt a hivatalos állami média: Kim Dzsongun 30 éves húga, Kim Jodzsong került be – egyelőre póttagként – az állampárt legfőbb döntéshozó testületébe, a politikai bizottságba. Ez több szempontból is szokatlan: Kim Dzsongun egyrészt tart a saját családtagjaitól, akik veszélyt jelenthetnek a hatalmára, másrészt ő a második nő, aki ilyen magasra jutott a férfiak uralta diktatúrában.

Korábban, 2012-ben Kim Dzsongun nagynénje, Kim Gjonghi lett tagja a testületnek, de három évtizedes pártszolgálat után, illetve úgy, hogy a férje, Csang Szongthek egy időben a diktatúra második embere volt Kim mögött. Ez is lett a veszte, 2013-ban kivégezték, mivel a fiatal diktátor veszélyesnek ítélte a befolyását. Kim Gjonghit azóta nem látták, állítólag valamilyen betegséggel kezelik Phenjan közelében.

A fiatal Kim Jodzsong hihetetlenül gyors felemelkedését dél-koreai elemzők azzal magyarázzák, hogy mivel nő, nem jelent közvetlen veszélyt Kim Dzsongun hatalmára, sőt a diktátor úgy gondolhatja, hogy családtagként megbízhat benne. Dél-koreai elemzők biztosak abban, a politikai bizottsági tagsága azt jelzi, komoly szerepet szánnak neki a jövőben az ország vezetésében.

Reuters hírügynökség gyűjtése szerint Kim Jodzsong először 2011 decemberében, apjuk temetésén tűnt fel a nyilvánosság előtt Kim Dzsongun oldalán. 2014-ben propaganda- és agitációs ügyekért felelős osztályvezető-helyettes lett a Koreai Munkáspártban. Időnként feltűnt a hivatalos felvételeken, de rendszerint a háttérbe húzódva.

Először az idén áprilisban, az államalapító Kim Ir Szen születésének 105. évfordulóján tűnt fel igazán, amikor kilépett a háttérből, hogy papírokat adjon át a beszédhez készülődő bátyjának. 

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.