A hatalom csúcsára ért Észak-Korea titokzatos hercegnője

MN

2017. október 9., hétfő 08:28, frissítve: hétfő 14:02

Egyáltalán nem életbiztosítás, ha valaki az Észak-Koreát harmadik generáció óta uraló Kim családba született. Legutóbb februárban a száműzetésben élő Kim Dzsongnamot, a diktátor Kim Dzsongun féltestvérét gyilkolták meg idegméreggel egy malajziai repülőtéren, mivel kritizálta az elzárkózó rezsimet. 

Most azonban mégis egy családtag felemelkedéséről adott hírt a hivatalos állami média: Kim Dzsongun 30 éves húga, Kim Jodzsong került be – egyelőre póttagként – az állampárt legfőbb döntéshozó testületébe, a politikai bizottságba. Ez több szempontból is szokatlan: Kim Dzsongun egyrészt tart a saját családtagjaitól, akik veszélyt jelenthetnek a hatalmára, másrészt ő a második nő, aki ilyen magasra jutott a férfiak uralta diktatúrában.

Korábban, 2012-ben Kim Dzsongun nagynénje, Kim Gjonghi lett tagja a testületnek, de három évtizedes pártszolgálat után, illetve úgy, hogy a férje, Csang Szongthek egy időben a diktatúra második embere volt Kim mögött. Ez is lett a veszte, 2013-ban kivégezték, mivel a fiatal diktátor veszélyesnek ítélte a befolyását. Kim Gjonghit azóta nem látták, állítólag valamilyen betegséggel kezelik Phenjan közelében.

A fiatal Kim Jodzsong hihetetlenül gyors felemelkedését dél-koreai elemzők azzal magyarázzák, hogy mivel nő, nem jelent közvetlen veszélyt Kim Dzsongun hatalmára, sőt a diktátor úgy gondolhatja, hogy családtagként megbízhat benne. Dél-koreai elemzők biztosak abban, a politikai bizottsági tagsága azt jelzi, komoly szerepet szánnak neki a jövőben az ország vezetésében.

Reuters hírügynökség gyűjtése szerint Kim Jodzsong először 2011 decemberében, apjuk temetésén tűnt fel a nyilvánosság előtt Kim Dzsongun oldalán. 2014-ben propaganda- és agitációs ügyekért felelős osztályvezető-helyettes lett a Koreai Munkáspártban. Időnként feltűnt a hivatalos felvételeken, de rendszerint a háttérbe húzódva.

Először az idén áprilisban, az államalapító Kim Ir Szen születésének 105. évfordulóján tűnt fel igazán, amikor kilépett a háttérből, hogy papírokat adjon át a beszédhez készülődő bátyjának. 

A szerkesztő ajánlja

MN

Az én Jókaim – 193 éve született a „nagy magyar mesemondó”

A nagy elbeszélőre emlékezve arra kértük szerzőinket, meséljenek nekünk egy flekk Jókait.

Pethő Tibor

„Párttitkárok soha nem határozhatják meg az anyaszentegyház magatartását”

Az év elején mutatták be a Bulányi György piarista papról és a Bokor közösségről szóló dokumentumfilmet.

Vékony Zsolt

Egy szemérmes és roppant energikus ember – hetvenéves Cserhalmi György

Bár az utóbbi években több lesújtó dologgal is szembe kellett néznie, továbbra is kiemelkedő ikonja a magyar színjátszásnak.

Molnár Csaba

Az amerikai elnökválasztást befolyásoló orosz trollok mindennapjai

Tizenhárom orosz a Facebook és Twitter segítségével dróton rángatta az amerikai választók tömegeit.