A homoszexuálisokra terelné a figyelmet Obama?

Kovács N. László

2012. május 10., csütörtök 21:53

Bombaként robbant a bejelentés, hogy Barack Obama támogatja a melegházasságot: a liberális sajtó "történelmi tettről" és "morális fölényről" beszél, míg az ellenzők szerint az elnök "véglegesen leértékeli a házasság intézményét".

„Számomra személyesen is fontos, hogy nyíltan vállaljam a véleményemet, miszerint az azonos nemű pároknak is meg kell adni a házasodás lehetőségét” – ez a mondat a szó semleges értelmében valóban történelmi: Barack Obama ugyanis az első amerikai elnök, aki hivatali idejében támogatja a homoszexuálisok házasságát. A nyilatkozat jelentőségében szinte minden forrás egyetért, megítélése azonban jól jelzi, mennyire megosztó kérdés az Egyesült Államokban a házasság ügye.

A baloldali irányultságú sajtó ünnepli Obamát. A The New York Times szerkesztőségi cikke szerint az elnök „végre erkölcsi érzékére hallgatva döntött, és így morálisan fölénybe került” ellenfelével, Mitt Romney-val szemben, aki továbbra is „bigott” pozíciót képvisel a kérdésben. A kommentár szerint azonban sajnálatos és logikátlan, hogy Obama az államoknak meghagyná a döntés jogát a kérdésben, hiszen a házasság alapvető jog, mely mindenkit egyformán megillet. Charles Blow, a lap publicistája blogjában azt írta, „az amerikai nemzet ma büszkén kihúzhatja magát, mert egy mérfölddel közelebb került a függetlenségi nyilatkozat ideáinak világához”. Blow párhuzamba állítja a homoszexuálisok jogegyenlőségi harcát az ötven évvel ezelőtti fekete polgárjogi mozgalommal, Obamát pedig annak vezéréhez, Martin Luther Kinghez hasonlítja. Hasonló, ám némileg visszafogottabb hangot ütött meg a The Washington Post, mely „rendkívül örvendetes eseménynek” nevezi az elnöki nyilatkozatot.

Merőben másként szemléli a kérdést a konzervatív sajtó. A patinás National Review szerkesztőségi cikke a „házasság végleges leértékeléséről” beszél, és őszintétlenséggel vádolja Obamát, mivel véleménye nem szívéből, hanem a politikai áramlatokat követve alakul ki. A Review szerint az állam által elismert házasság „egyedüli célja, hogy jogi keretet adjon két felnőtt együttélésének, amelyből gyermekek születnek, ez utóbbi elem nélkül pedig egyszerűen nincs értelme a kifejezésnek”. A New York Post „cinikusnak” nevezi az elnököt, a bejelentést pedig „alaposan kiszámított politikai lépésnek”, melynek egyedüli célja, hogy „újra aktivizálja a végletekig csalódott liberális bázist”. A The Wall Street Journal szerint Obama szeretné, ha a választás legalább részben nem a gazdaság helyzetéről szólna, hiszen ezen a téren nem sok eredményt tud felmutatni, a cikk szerzői szerint azonban kétséges, hogy sikerül elérnie ezt a célját.

Évről évre egyre több amerikai támogatja a homoszexuálisok házasodását, a legutóbbi kutatások eredményei szerint kicsivel több, mint a választók fele ért egyet az elnökkel a kérdésben. Obama nagy pénzügyi támogatói közt azonban felettébb magas a homoszexuálisok aránya (500 ezer dollár felett hatból egy), akik bizonyára bőkezűbben fognak adományozni a bejelentés tükrében. „A telefonok folyamatosan csengenek” – nyilatkozta Andrew Tobias, az elnök egyik pénzgyűjtéssel foglalkozó alkalmazottja. Egy igen fontos támogatót azonban máris megingatott a kijelentés: az elnök lelki tanácsadója, Joel Hunter tiszteletes szerint Obama helytelen döntést hozott. A pásztor szerint a pozíció előbb-utóbb olyan házassági törvénykezéshez fog vezetni, mely akaratuk ellenére a melegházasság elfogadására kényszeríti majd az egyházakat és a hívőket.

(The New York Times, Nytimes.com, The Washington Post, Washingtonpost.com, The Wall Street Journal, Wsj.com, The National Review, Nationalreview.com, New York Post, Nypost.com)

A szerkesztő ajánlja

Majláth Ronald

Vádaskodásokkal és félelmekkel teli vita Macedónia nevéről

Ha nem kötnek kompromisszumot a görögökkel, az egykori jugoszláv tagköztársaság óriási árat fizethet.

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.