A Jeges-tengerbe zuhant egy orosz helikopter

MTI

2017. október 26., csütörtök 17:51, frissítve: csütörtök 19:57

A Jeges-tengerbe zuhant egy orosz helikopter nyolc emberrel a fedélzetén, a norvég fennhatóság alá tartozó Spitzbergák (Svalbard-szigetek) közelében – jelentette a skandináv állam mentőszolgálata csütörtökön.

A norvég hatóság Twitter-üzenetéből nem derült ki egyértelműen a Barentsburgtól 2-3 kilométerre a tengerbe zuhant helikopter utasainak sorsa. Értesülések szerint a helikopter Pyramidenből (oroszul: Piramida), az egykori orosz szénbányász településről tartott Barentsburgba, amikor nyomtalanul eltűnt.

Az orosz rendkívüli helyzetek minisztériuma közölte: orosz állampolgárok voltak a gép utasai. Úgy tudni, hárman az orosz arktiszi és antarktiszi tudományos kutatóintézet munkatársai, öten pedig a Mi–8-as típusú szállítóhelikopter legénységéhez tartoznak. Az orosz tárca emellett bejelentette: egy Il–76-os teherszállító repülőgépet küld fedélzetén egy mentőalakulattal, amelynek tagjai közt több mint 20 búvár is van.

Az NTB norvég hírügynökség szintén a mentőszolgálatra hivatkozva úgy tudja, hogy a helikopter nem adott le segélykérő jelet.

„Olajat találtunk a vízfelszínen, de roncsokat nem” – mondta Olav Bjorgaas, a norvég mentőszolgálat egyik szóvivője. Hozzátette: a munkálatokat a heves hóesés miatti rendkívül rossz látási körülmények hátráltatják.

Egy másik szóvivő korábban közölte, hogy a baleset körzetébe két hajót és egy keresőhelikoptert irányítottak. Bjorgaas szerint mostanra a parti őrség egységein kívül egy másik helikopter, illetve halászok is csatlakoztak a kereséshez, a helyi kórházakat készültségbe helyezték.

2008 márciusában kilencfős személyzettel zuhant le egy Mi–8-as Barentsburgtól 4 kilométerre, hárman életüket vesztették a balesetben.

A szerkesztő ajánlja

Hajdú Péter

„Mi vagyunk a legerősebb ellenzéki párt”

A kormány gazdaságpolitikája a multikat segíti a kisvállalkozók helyett. Volner János szerint szó sincs az ország felzárkóztatásáról.

Ruzsbaczky Zoltán

„Ugyanaz az imperializmus, mint korábban” – veszélyesnek nevezték az oroszbarátságot

Óva inti a túl közeli kapcsolattól Magyarországot a varsói külügyminiszter-helyettes. Interjú.