A Jeges-tengerbe zuhant egy orosz helikopter

MTI

2017. október 26., csütörtök 17:51, frissítve: csütörtök 19:57

A Jeges-tengerbe zuhant egy orosz helikopter nyolc emberrel a fedélzetén, a norvég fennhatóság alá tartozó Spitzbergák (Svalbard-szigetek) közelében – jelentette a skandináv állam mentőszolgálata csütörtökön.

A norvég hatóság Twitter-üzenetéből nem derült ki egyértelműen a Barentsburgtól 2-3 kilométerre a tengerbe zuhant helikopter utasainak sorsa. Értesülések szerint a helikopter Pyramidenből (oroszul: Piramida), az egykori orosz szénbányász településről tartott Barentsburgba, amikor nyomtalanul eltűnt.

Az orosz rendkívüli helyzetek minisztériuma közölte: orosz állampolgárok voltak a gép utasai. Úgy tudni, hárman az orosz arktiszi és antarktiszi tudományos kutatóintézet munkatársai, öten pedig a Mi–8-as típusú szállítóhelikopter legénységéhez tartoznak. Az orosz tárca emellett bejelentette: egy Il–76-os teherszállító repülőgépet küld fedélzetén egy mentőalakulattal, amelynek tagjai közt több mint 20 búvár is van.

Az NTB norvég hírügynökség szintén a mentőszolgálatra hivatkozva úgy tudja, hogy a helikopter nem adott le segélykérő jelet.

„Olajat találtunk a vízfelszínen, de roncsokat nem” – mondta Olav Bjorgaas, a norvég mentőszolgálat egyik szóvivője. Hozzátette: a munkálatokat a heves hóesés miatti rendkívül rossz látási körülmények hátráltatják.

Egy másik szóvivő korábban közölte, hogy a baleset körzetébe két hajót és egy keresőhelikoptert irányítottak. Bjorgaas szerint mostanra a parti őrség egységein kívül egy másik helikopter, illetve halászok is csatlakoztak a kereséshez, a helyi kórházakat készültségbe helyezték.

2008 márciusában kilencfős személyzettel zuhant le egy Mi–8-as Barentsburgtól 4 kilométerre, hárman életüket vesztették a balesetben.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.