A Jeges-tengerbe zuhant egy orosz helikopter

MTI

2017. október 26., csütörtök 17:51, frissítve: csütörtök 19:57

A Jeges-tengerbe zuhant egy orosz helikopter nyolc emberrel a fedélzetén, a norvég fennhatóság alá tartozó Spitzbergák (Svalbard-szigetek) közelében – jelentette a skandináv állam mentőszolgálata csütörtökön.

A norvég hatóság Twitter-üzenetéből nem derült ki egyértelműen a Barentsburgtól 2-3 kilométerre a tengerbe zuhant helikopter utasainak sorsa. Értesülések szerint a helikopter Pyramidenből (oroszul: Piramida), az egykori orosz szénbányász településről tartott Barentsburgba, amikor nyomtalanul eltűnt.

Az orosz rendkívüli helyzetek minisztériuma közölte: orosz állampolgárok voltak a gép utasai. Úgy tudni, hárman az orosz arktiszi és antarktiszi tudományos kutatóintézet munkatársai, öten pedig a Mi–8-as típusú szállítóhelikopter legénységéhez tartoznak. Az orosz tárca emellett bejelentette: egy Il–76-os teherszállító repülőgépet küld fedélzetén egy mentőalakulattal, amelynek tagjai közt több mint 20 búvár is van.

Az NTB norvég hírügynökség szintén a mentőszolgálatra hivatkozva úgy tudja, hogy a helikopter nem adott le segélykérő jelet.

„Olajat találtunk a vízfelszínen, de roncsokat nem” – mondta Olav Bjorgaas, a norvég mentőszolgálat egyik szóvivője. Hozzátette: a munkálatokat a heves hóesés miatti rendkívül rossz látási körülmények hátráltatják.

Egy másik szóvivő korábban közölte, hogy a baleset körzetébe két hajót és egy keresőhelikoptert irányítottak. Bjorgaas szerint mostanra a parti őrség egységein kívül egy másik helikopter, illetve halászok is csatlakoztak a kereséshez, a helyi kórházakat készültségbe helyezték.

2008 márciusában kilencfős személyzettel zuhant le egy Mi–8-as Barentsburgtól 4 kilométerre, hárman életüket vesztették a balesetben.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

Meglepő, de nem a téli sötétségben nő az öngyilkosságok száma

Mennyire határozza meg boldogságunkat a fény és miért veszélyesek a legújabb fényforrások?

Ficsor Benedek

Mácsai Pál: Semmi misztikus, játszani mindenki tud

Az Örkény alapító igazgatója a színházról, a Terápiáról, bulvárról, békülő szekértáborokról és a színház mély erkölcsösségéről. Interjú.

Szécsi Noémi

Feltárul Szabó Magda eddig kevésbé ismert szenvedélyes oldala

Az írónő szerelmei, avagy zavarba ejtő naplórészletek a kálvinista nagyasszony életéből.

Pintér Bence

„Öröm minden zsidónak”, vagy a nemzetközi jog semmibevétele?

Vélemények a Jeruzsálemmel kapcsolatos, múlt heti Trump-bejelentésről.