A jobboldal nyerte az osztrák választást

2017. október 15., vasárnap 17:08, frissítve: hétfő 10:11

A várakozásoknak megfelelően a konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP) győzött az előre hozott osztrák parlamenti választásokon a vasárnapi előzetes eredmények szerint. Ezzel az is eldőlt, hogy a jobboldali párt jelöltje, Sebastian Kurz lehet a kancellár, így pedig Ausztria adja majd Európa legfiatalabb kormányfőjét.

A választás előzetes végeredménye szerint a szavazáson az ÖVP győzött a voksok 31,6 százalékával, az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ, 26,9) és az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ, 26 százalék) előtt. Az eredmény megközelíti a 100 százalékot, de nem teljes, csak a levélszavazatok megszámlálása után, csütörtökön lesz végleges. Az ÖVP-nek a jelenleginél 15-tel több, 62 képviselője lesz a 183 tagú parlamentben. Az SPÖ továbbra is 52, az FPÖ pedig immár 51 képviselővel rendelkezhet, 11-gyel többel az eddiginél.

 

Szintén új fejlemény, hogy a jelek szerint a Zöldek mégsem jutottak be a parlamentbe, mert nem érték el a szükséges négyszázalékos küszöböt.

Délután még másképp nézett ki a helyzet, az ORF televízión közzétett exit poll felmérés ugyanis 30,2 százalékot jelzett a konzervatívoknak, a radikális szabadságpártnak (FPÖ) 26,8 százalékot, az eddigi vezető politikai erőnek, a baloldali SPÖ-nek pedig csak 26,3 százalékot.

Jól látszik, hogy a második helyért nagy volt a verseny, de az is, hogy a jobboldali pártok komoly győzelmet arattak. 

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Jelen állás szerint két kisebb párt, a Neos és a Pilz jutott még be a törvényhozásba.

Sebastian Kurz bejelentette, hogy a győzelemmel járó felelősséget „nagy alázattal" felvállalja. Megismételte, hogy Ausztriának fontos reformokra, változásokra van szüksége, és pártja legnagyobb parlamenti erőként teljes egészében ezt a célt fogja szolgálni. Azt nem árulta el, kivel akarnak koalíciót alkotni, csak annyit mondott, minden parlamenti párttal leülnek tárgyalni.

„Pontosan erre számítottunk, reménykedünk benne, hogy Kurznak sikerül majd elérnie az elé kitűzött célt – nyilatkozta Bécsben a Magyar Nemzetnek Josephus Reisinger néppárti politikus. „Hatalmas öröm ez nekünk, ő az a vezető akire ennek az országnak most szüksége van” – folytatta. A koalícióról egyelőre még nem tudott biztosat mondani, de mint közölte, arra számít, hogy már hétfőn elkezdhetik megvalósítani a programjukat és ebben nem akadályozza majd őket semmi.

Hans-Christian Strache, a Szabadságpárt vezetője a nagykoalíció végét látja az eredményekben. „Elég a piros-feketéből” – jelentette ki, az SPÖ és az ÖVP színeire utalva.

Christian Kern szociáldemokrata kancellár szerint pártja, és személyesen ő maga is követett el hibákat, de a választási eredményeket a szélsőjobboldali témák előtérbe kerülésével is magyarázta.

Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke a Twitteren gratulált vasárnap Kurznak. „Arra számítunk, hogy erős, Európa-párti kormány alakul majd, amely közös jövőnk érdekében fog munkálkodni” – fogalmazott Tajani. Othmar Karas, az Osztrák Néppárt európai parlamenti delegációjának vezetője Sebastian Kurz „történelmi eredményét” méltatta. Karas közölte: várakozásai szerint annak a kérdése, hogy Ausztria milyen szerepet játsszon az EU-ban, nagyon fontos részét képezi majd a koalíciós tárgyalásoknak.

A bécsi külügyminisztérium közleménye szerint Angela Merkel kancellár telefonon hívta fel Sebastian Kurzot, és gratulált győzelméhez. Ezen kívül – mint a közleményből kitűnt – eszmecserét folytattak az ausztriai és általánosságban az európai politika helyzetről.

Alexander van der Bellen osztrák elnök napközben elárulta, hogy a jelenlegi kormány kedden minden bizonnyal lemond, és ügyvezető kabinetként folytatja a munkát. Az új összetételű törvényhozás november 9-én állhat fel.

Az előre hozott választást azért kellett kiírni, mert a néppárt májusban kivonult a kormánykoalícióból, amelyet azelőtt a szociáldemokratákkal közösen alkotott. Bár a baloldali politikai alakulat képviselői foglalták el a legtöbb helyet a törvényhozásban, ám a népszerűtlen intézkedéseik, főleg a menekültválság súlyos félrekezelése miatt a támogatottságuk egyre apadt.

 
Az exit poll szerint a jobboldali párt jelöltje, Sebastian Kurz lehet a kancellár, így Ausztria adja majd Európa legfiatalabb kormányfőjét
Fotó: Nagy Béla / Magyar Nemzet
 

A vasárnapi voksolás egyébként a hírek szerint alapvetően rendben zajlott, a megfigyelők magas részvételt jósoltak egyebek mellett a kellemes, nyárias időjárás miatt. A hatóságok egyetlen incidensről számoltak be: egy idős férfi megpróbált felgyújtani egy vidéki szavazóhelyiséget, de a közelben tartózkodók megakadályozták. A férfi a helyszíni beszámolók szerint feltehetőleg szellemi fogyatékossággal küzd, és azzal indokolta szándékát, hogy elégedetlen a politikusokkal.

A néppárt honlapja a választás hajrájára működésképtelenné vált, a The Local híre szerint hekkerek állhatnak a hiba mögött.

Érdekesség, hogy Ausztriában már tizenhat éves kortól lehet szavazni, a mostani voksoláson csaknem 6,4 millió állampolgár élhetett a lehetőséggel. A magyar választási rendszerhez képest jelentős eltérés, hogy nyugati szomszédunknál csak pártlistákra lehet szavazni. Az idén tíz politikai alakulat mérette meg magát. A bejutási küszöb elméletileg négyszázalékos, ám ha egy párt egy tartományban mandátumot szerez, akkor a küszöb megugrásától függetlenül helyet kap a parlamentben.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.