A katalán elnök szerint puccsal távolították el posztjáról

MTI

2017. november 7., kedd 19:47, frissítve: kedd 20:12

Carles Puigdemont szerint a spanyol állam illegális puccsal távolította el posztjáról. A leváltott katalán elnök erről a Catalunya Radiónak adott, Brüsszelben rögzített interjúban nyilatkozott kedden.

„Mindannyian tudjuk, hogy börtönben végezhetjük, ha engedélyezik a kiadatást. Készen állunk rá, ha kiadnak bennünket” – fogalmazott a katalán politikus a beszélgetésben, amelyben részt vett egykori kormánya szintén Brüsszelben tartózkodó négy tagja is.

Mint mondta, ők maguk nem akarták elkerülni a felelősséget, szerinte ezt igazolja, hogy önként mentek el a belga hatóságokhoz, miután Spanyolország kiadta az európai elfogatóparancsot velük szemben. Ügyükben készek elmenni a végsőkig, és a nemzetközi bíróságokhoz fognak fordulni.

Puigdemont bírálta az európai uniós intézményeket, amelyek szerinte „közömbösek” a kérdésben. „Európának nem lehetnek politikai foglyai, nem lehet egy legitim kormány börtönben vagy száműzetésben” – mondta az elnök, aki szerint a téma nemzetközi szintre emelése segít azokon a volt kormánytagokon, akik börtönben vannak, és akiknek emberi jogait megsértik.

Megismételte, hogy a katalán függetlenségi pártoknak közösen kellene indulniuk a december 21-i katalán parlamenti választásokon. „Egységesnek kell lennünk a spanyol állam agressziójával szemben” – jegyezte meg. A katalán választási együttműködések bejelentésének határideje kedden éjfélkor jár le.

A katalán politikusok több mint egy hete vannak a belga fővárosban, és nem jelentek meg a madridi központi büntetőbíróságon, ahová azért kaptak idézést, mert a spanyol állami főügyész lázadás, zendülés, hűtlen kezelés és egyéb bűncselekmények miatt kezdeményezett büntetőeljárást ellenük.

A spanyol büntető törvénykönyv a zendülést közrend elleni bűncselekményként nevesíti, szemben a magyarral, amely katonai bűncselekményként tartja számon. A leváltott katalán kormány tizennégy tagja közül nyolcan előzetes letartóztatásban vannak.

A szerkesztő ajánlja

Tompos Ádám, Schuszter Csaba

Seszták beismerése és a Tolvajok utcája: megvan Kisvárda „nettó befizetője”

Milyen áron készülnek az ország keleti csücskében búvó kisvárosban a nagy látványberuházások?

Szabó Emese

Az egészség helyett a pálinkafőzés a nemzeti ügy

A betegek nem értik, miért kellene elégedettnek lenniük. A realitásokról Rékassy Balázs egészségügyi közgazdászt kérdeztük. Interjú.

Ficsor Benedek

Az Iparművészeti élén a „Fidesz Hagyó Miklósa”

Az Iparművészeti főigazgató-helyettesi székében tűnt fel Simon Péter vállalkozó, aki kis híján csődbe vitte Szentendrét.

Szabó Zs. László

Fideszes politikus édesanyja teheti ki a bérház lakóit

Az új, 82 éves tulajdonos fia is tagja volt annak a miskolci önkormányzati bizottságnak, amely az ingatlan eladásáról döntött.