A katalán elnök szerint puccsal távolították el posztjáról

MTI

2017. november 7., kedd 19:47, frissítve: kedd 20:12

Carles Puigdemont szerint a spanyol állam illegális puccsal távolította el posztjáról. A leváltott katalán elnök erről a Catalunya Radiónak adott, Brüsszelben rögzített interjúban nyilatkozott kedden.

„Mindannyian tudjuk, hogy börtönben végezhetjük, ha engedélyezik a kiadatást. Készen állunk rá, ha kiadnak bennünket” – fogalmazott a katalán politikus a beszélgetésben, amelyben részt vett egykori kormánya szintén Brüsszelben tartózkodó négy tagja is.

Mint mondta, ők maguk nem akarták elkerülni a felelősséget, szerinte ezt igazolja, hogy önként mentek el a belga hatóságokhoz, miután Spanyolország kiadta az európai elfogatóparancsot velük szemben. Ügyükben készek elmenni a végsőkig, és a nemzetközi bíróságokhoz fognak fordulni.

Puigdemont bírálta az európai uniós intézményeket, amelyek szerinte „közömbösek” a kérdésben. „Európának nem lehetnek politikai foglyai, nem lehet egy legitim kormány börtönben vagy száműzetésben” – mondta az elnök, aki szerint a téma nemzetközi szintre emelése segít azokon a volt kormánytagokon, akik börtönben vannak, és akiknek emberi jogait megsértik.

Megismételte, hogy a katalán függetlenségi pártoknak közösen kellene indulniuk a december 21-i katalán parlamenti választásokon. „Egységesnek kell lennünk a spanyol állam agressziójával szemben” – jegyezte meg. A katalán választási együttműködések bejelentésének határideje kedden éjfélkor jár le.

A katalán politikusok több mint egy hete vannak a belga fővárosban, és nem jelentek meg a madridi központi büntetőbíróságon, ahová azért kaptak idézést, mert a spanyol állami főügyész lázadás, zendülés, hűtlen kezelés és egyéb bűncselekmények miatt kezdeményezett büntetőeljárást ellenük.

A spanyol büntető törvénykönyv a zendülést közrend elleni bűncselekményként nevesíti, szemben a magyarral, amely katonai bűncselekményként tartja számon. A leváltott katalán kormány tizennégy tagja közül nyolcan előzetes letartóztatásban vannak.

A szerkesztő ajánlja

Hutter Marianna

Az első Orbán-kormány jelölte Zaid Naffát a tiszteletbeli konzuli posztra

A jordán üzletember már abban az időszakban is elbukott a magyar állampolgársághoz szükséges nemzetbiztonsági átvilágításon.