A kísértéstől óvta a hívőket a pápa

MTI

2016. február 14., vasárnap 22:35, frissítve: hétfő 11:00

A gazdagságot, a hiúságot és a gőgöt nevezte a keresztény emberre leselkedő három legfőbb kísértésnek Ferenc pápa vasárnap a mexikói Ecatepecben bemutatott szentmise alkalmával, hangsúlyozva, hogy az igazi boldogság forrása a másokról való gondoskodás, mások méltóságának a megóvása.

A katolikus egyházfő Mexikóvárosból helikopteren érkezett az ország második legnépesebb városába, ahol több mint 300 ezer ember gyűlt össze a szentmise helyszínéül választott egyetemi negyed területén.

A pápa homíliájában arra buzdította híveit: nyissák ki szemüket, hogy lássák a világ igazságtalanságait, azt, hogy az „Isten nagy álma és terve” (hogy mindannyian az ő fiai legyünk) miként foszlik szét egy olyan társadalomban, amelyet a „kevesek” sajátítanak ki maguknak, megfosztva másokat a javaktól és a méltóságuktól.

Ferenc pápa három olyan kísértést nevezett meg, amellyel szerinte a keresztény embernek nap mint nap meg kellene küzdenie, s amely megpróbálja tönkretenni azt az igazságot, melynek megőrzésére eredetileg teremtetett.

Pénz és vágy

Az első ilyen kísértés a gazdagság, az a vágy, hogy az ember csak magának akarjon felhalmozni mindenkinek járó javakat, s hogy kenyerét mások verítéke, szenvedése és keserűsége által szerezze meg.

A hiúság olyan hamis tekintélyre való törekvés, amely mások lekicsinylésén alapul, lényege pedig az, hogy valaki elkeseredetten törekszik akár öt percig tartó hírnévre, olyanra, amely ugyanakkor nem ad teret mások hírneve számára.

A gőg a katolikus egyházfő szerint nem más, mint törekvés arra, hogy valaki felsőbbrendűnek tartsa magát, úgy érezve, hogy ő nem osztozhat az „egyszerű halandók” sorsában, és nap mint nap úgy imádkozik a Mindenhatóhoz: „Köszönöm, uram, hogy nem olyannak teremtettél, mint amilyenek ők!”.

Mindent csak tönkretesz

Ez a három kísértés megpróbálja lealacsonyítani, tönkretenni az embert, megfosztani az örömtől és a frissességtől az evangéliumot – hangsúlyozta a pápa. Arra ösztönözte a hívőket, hogy saját lelkükben adjanak számot, mennyire engedtek ezeknek a kísértéseknek, s hogy mennyire hiszik azt, hogy a másokkal való törődés, a mások megélhetésére, méltóságára való odafigyelés az öröm és a remény forrása lehet.

„Jézust választottuk, nem az ördögöt, az ő nyomdokain kívánunk haladni, de tudjuk, hogy ez nem könnyű” – állapította meg Ferenc pápa.

A szerkesztő ajánlja

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.