A kormányerők nem tudták, hogy kórházat bombáznak

MTI

2016. február 18., csütörtök 22:47

Nem voltak a szíriai kormány birtokában annak az Idlib tartományi kórháznak a koordinátái, amelyet a hét elején semmisített meg egy légi csapás, legalább 25 ember halálát okozva – közölte csütörtökön az Orvosok Határok Nélkül (MSF), amely éppen a hadsereg támadásaitól tartva nem tájékoztatja a damaszkuszi vezetést az általa támogatott szíriai egészségügyi intézményekről.

A genfi székhelyű humanitárius szervezet jelentésében hangsúlyozza, hogy létesítményei különösen nagy veszélynek vannak kitéve, amióta a szíriai kormány 2012-ben illegálisnak minősített minden olyan egészségügyi intézményt, amely az ellenzék által uralt régiókban látja el a háború áldozatait.

Ennek nyomán a legtöbb MSF-létesítmény titokban üzemel, és az egészségügyi dolgozók közül sokan ragaszkodnak ahhoz, hogy a szervezet ne adja meg a kormánynak kórházuk GPS-koordinátáit. Ez volt a helyzet a hétfőn megtámadott kórházzal is. Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű emigráns szervezet szerint a damaszkuszi rezsimet támogató orosz harci gépek hajtották végre a csapásokat.

A célba vett létesítmény az Idlib tartománybeli Mááret an-Númán közelében, Hadíje helységben, Damaszkusztól 280 kilométerrel északra működött. Ötvennégy fős személyzet dolgozott a kórházban, és harminc ágyat, két műtőt, egy sürgősségi szobát és egy ambuláns rendelőt tartottak fenn benne. Az MSF 2015 óta támogatta a kórházat egészségügyi felszerelésekkel és finanszírozással.

A szervezet Szíriában 153 kórházat támogat, amelyeket a hétfőivel együtt 101 támadás ért tavaly év eleje óta. „A civilek és kórházak elleni támadásokkal fel kell hagyni” – hangsúlyozta csütörtökön Genfben Joanne Liu, az MSF nemzetközi elnöke. Hozzátette: mindenkinek tudomásul kell vennie, hogy „az ellenséged orvosa nem az ellenséged”.

A humanitárius szervezet jelentésében arra is rámutatott, hogy tavaly januártól decemberig 23 dolgozójuk halt meg légi csapásokban, amelyek 12 esetben porig rombolták a kórtermeket.

A szerkesztő ajánlja

R. Kiss Kornélia

Apátia lett úrrá a baloldali bicskei ellenzéken

A szír származású jelölt a migránskampány miatt visszalépett, a másik szocialista is idő előtt visszavonulna. Csak a Jobbik száll szembe a Fidesszel.

Katona Mariann, Hutter Marianna

Szél tanácsadója: Kósa azt mondta, magyar vagyok, nem afgán

Megszólalt a tanácsadó, akit Szél Bernadett javasolt a nemzetbiztonsági bizottságba.

Lándori Tamás

Sokmilliós támogatást nyert a tornyospálcai apagyilkos

A helyiek azt beszélik, új pirulákat írt fel orvosa az elkövetőnek újabb szörnyű tette előtt.