A kormányfő állításával ellentétes nyilatkozatot tettek tanúk

TK

2012. augusztus 20., hétfő 01:45, frissítve: hétfő 12:34

Az osztrák kormányfő állításával ellentétes nyilatkozatot tettek tanúk az úgynevezett hirdetési ügyben, amelyben a kancellár is gyanúsított – írta egy osztrák hetilap nyomtatásban hétfőn megjelenő, előzetesen az interneten ismertetett cikkében.

A Profil által nyilvánosságra hozott feljegyzések, illetve a nyomozás során tett tanúvallomások szerint a 2008 óta kancellár Werner Faymann közlekedési minisztersége idején a miniszteri kabinet többször is megbízást adott egyes újságoknak állami tulajdonban lévő közlekedési cégek hirdetéseinek megjelentetésére, illetve kezdeményezett ilyen megbízásokat.

Az egy éve húzódó ügyben a kancellár és korábbi kabinetfőnöke, Josef Ostermayer többször is visszautasította a vádakat, kijelentve, hogy a tárca nem rendelt hirdetéseket a cégek nevében.

„A tulajdonos (Faymann szövetségi miniszter) és kabinetje az utóbbi időben több megbízást is adott hirdetések, illetve fizetett mellékletek megjelentetésére a nyomtatott médiában anélkül, hogy az ASFINAG (az állami autópálya-kezelő) vezetőségét bevonták volna a döntésbe” – idézett a Profil az ASFINAG egyik 2007-es jegyzőkönyvéből. Franz Lückler, az igazgatóság elnöke pedig saját feljegyzése szerint később egy Ostermayerrel folytatott telefonbeszélgetésben nehezményezte a gyakorlatot.

Faymann pártjának, az Osztrák Szociáldemokrata Pártnak (SPÖ) a koalíciós partnere élesen bírálta a kancellárt. „Azt, hogy jogi szempontból kifogásolható-e, a bíróságnak kell eldöntenie. De politikai szempontból kétségkívül kiemelkedő botrány” – vélekedett Hannes Rauch, az Osztrák Néppárt (ÖVP) főtitkára.

A kormányfő ellen tavaly szeptemberben indult nyomozás azzal a gyanúval, hogy közlekedési miniszteri megbízatása idején befolyásolta egyes állami cégek döntéseit, azt, hogy mely lapokban hirdessenek és mekkora értékben. Gyanúsított az ügyben Ostermayer is, aki jelenleg a kancellária államtitkára. Az ügyészség tavasszal az ügy egyik szálán a nyomozás leállítását kezdeményezte, az igazságügyi minisztérium azonban egyes részletek tisztázására utasította az ügyészséget.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Kuthi Áron

Nincs pénz a magyar múlt megmentésére

Nem csak templomokból áll az épített örökség a Kárpát-medencében. A megőrzésre a végtelen mennyiségű pénz is kevés volna.

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.