A lakosság éhezik, de a 92 éves diktátor bulizik

FB

2016. február 27., szombat 21:25, frissítve: vasárnap 11:10

Sok kritika érte a zimbabwei kormánypártot, amiért több mint kétszázmillió forintba kerülő partit rendezett Robert Mugabénak. Az ellenzék szerint a lakosság 90 százaléka éhezik.

A diktátor nemrég ünnepelte 92. születésnapját, ezért rendezték meg az állami tévécsatorna által is közvetített születésnapi bulit. A parti állítólag több mint 800 ezer dollárba, azaz majd 228 millió forintba került – írja a BBC.

Az ünnepséget Mugabe elnök feleségével, Grace-szel nyitotta meg 92 lufit a levegőbe eresztve, majd iskolások olvastak fel a diktátorról szóló verseket a Nagy Zimbabwe-emlékműnél, az ország délkeleti részén fekvő Masvingo városában több tízezer néző előtt.

Ezt a tortát vágta fel a 92 éves Robert Mugabe 2016. február 27-én Masvingóban, Zimbabwében
Ezt a tortát vágta fel a 92 éves Robert Mugabe 2016. február 27-én Masvingóban, Zimbabwében
Fotó: JEKESAI NJIKIZANA / Europress/AFP

Az eseményen Mugabe beszédet is mondott, az állami The Herald újság online kiadása szerint ostorozta az országot segítő nyugatiakat, kijelentve, hogy nem fogadja el a segélyeket, ha cserébe az azonos neműek házasságának legalizálását kérik.

90 százalék éhezik

Az ellenzék „obszcénnek” és „betegesnek” nevezte a partit, szerinte az erre költött pénzt kukorica importálására kellett volna használni, hogy „elhárítsák a közelgő éhínséget”. Úgy vélték, a kormánypártnak „szégyellnie kellene magát”, amiért megrendezte az ünnepséget, „miközben a zimbabweiek 90 százaléka kínzó éhínségben gyötrődik”.

A kormánypárt egyik politikusa megvédte az ünnepséget, mondván, itt nem a pénzről van szó, hiszen „nem lehet beárazni azt, amit Mugabe elnök tett a nemzetért”. Az utóbbi években több gazdasági válsággal is sújtott ország kormánya egyébként nemrég közölte: csaknem hárommillió ember éhezik Zimbabwéban, ezért 1,6 milliárd dolláros segélyt kért a nemzetközi közösségtől.

A jezsuitáknál nevelkedett Mugabe elnök előbb tanárként dolgozott, majd a függetlenségi mozgalomhoz csatlakozott. Tizenegy évet ült börtönben, majd az ország Egyesült Királyságtól való 1980-as függetlenedése óta vezeti az országot. A 2018-as választásokra is ő a kormánypárt elnökjelöltje.

A szerkesztő ajánlja

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.