El akart menekülni a mészárlás után a Las Vegas-i lövöldöző

2017. október 5., csütörtök 06:08, frissítve: hétfő 09:42

A Las Vegas-i lövöldözés elkövetője azt tervezte, hogy a támadás után elmenekül – közölte Joseph Lombardo, Clark megye seriffje.

Mint mondta, a férfi autójában is több fegyvert, valamint lőszereket találtak. Kitért arra is: Stephen Paddock egy másik szállodai szobát is kibérelt, mely ugyancsak egy zenei fesztivál helyszínére – a Las Vegas-i Life Is Beautiful fesztiválra – nézett (az eseményt szeptember 22. és szeptember 25. között tartották) – írja a Guardian.

A lövöldöző élettársa, Marilou Danley eközben azt nyilatkozta: nem tudta, hogy a férfi mészárlást tervez. Az MTI beszámolója szerint Danley az ügyvédje által felolvasott közleményben azt állítja: nem tudott a mészárlás terveiről, Paddock külföldre küldte, hogy látogassa meg a családját. Matthew Lombard a nyilatkozat tartalmát az FBI Los Angeles-i irodája előtt ismertette. 

A nap jelentős részében a Szövetségi Nyomozóiroda (FBI) munkatársai hallgatták ki a 62 éves Danley-t, aki kedden éjjel érkezett vissza a Fülöp-szigeteken tett, több mint kéthetes látogatásáról az Egyesült Államokba.

Elmondta azt is: kezdetben nagyon örült annak, hogy Paddock pénzt utalt át neki arra, hogy a családjának házat vegyen a Fülöp-szigeteken, később viszont már attól tartott, élettársa szakítani akar vele. Rendőrségi források korábban nyilvánosságra hozták, hogy Stephen Paddock a tette elkövetése előtti héten százezer dollárt utalt át a Fülöp-szigetekre.

„Sosem mondott vagy tett semmi olyat tudomásom szerint, amit figyelmeztetésként érthettem volna, hogy ilyen szörnyűség fog történni – hangsúlyozta Danley. – Sosem merült fel bennem, hogy erőszakra készülne bárki ellen” – fűzte hozzá, és hangsúlyozta: Paddockot „kedves, gondoskodó, csöndes emberként” ismerte.

BBC azt írja, a nő arra is kitért, hogy szerette Paddockot, és azt remélte, csendes, nyugodt jövőjük lesz együtt. A hatóságok korábban közölték, hogy a nő az érdeklődésük középpontjába került, és a támadás után kapcsolatba léptek vele.

Lombard szerint védence „teljes mértékben” együttműködik az FBI-jal és a rendőrséggel is. Tisztségviselők elmondták: a dolgok jelenlegi állása szerint nincs nyoma annak, hogy a nő tudott volna Paddock szándékáról.

A hatóságok egyelőre képtelenek megmagyarázni, mi vitte a 64 éves férfit arra, hogy a Mandalay Bay Hotel és Kaszinó 32. emeletén lévő szobájából tüzet nyisson egy countrykoncert nézőire, majd öngyilkosságot kövessen el.

Joseph Lombardo korábban azt is közölte,

  • minden jel arra mutat, hogy Stephen Paddock alaposan felkészült a bűntényre, és minden lehetőséggel számolt.
  • Paddock több ezer lőszert és 23 sorozattüzeléshez átalakított lőfegyvert halmozott fel a Mandala Bayen kivett hotelszobájában.
  • a fegyvereket pedig úgy rejtette el, hogy a takarítószemélyzet sem vett észre semmit.
  • bekamerázta hotelszobája környezetét, így láthatta a folyosón közeledő kommandósokat is.
  • a merénylő legalább 9–11 percen keresztül tüzelt a countryfesztivál látogatóira.

Kedden nyilvánosságra hoztak néhány – a lövöldözés idején készült – videofelvételt, amelyből kiderül, hogy Paddock a sorozatokat 9–11 perc alatt adta le. A mészárlásban 59 ember vesztette életét, és több mint ötszázan megsérültek.

A férfi apja, a pszichopatának tartott Patrick Benjamin Paddock egy időben az USA egyik legveszélyesebb körözött bűnözőjének számított, és börtönben ült fegyveres bankrablás miatt. Stephen Paddockot és testvéreit anyjuk nevelte, de a férfi alig ismerte az apját. Sajtóértesülések szerint Stephen Paddock komolyabb összeget veszített kártyán a tömeggyilkosság előtti napon, de ez nem magyarázza magát a gondosan eltervezett bűntényt, amelynek az előkészítéséhez napok kellettek.

Bár a dzsihadisták szócsövének számító Aamák hírügynökség közölte, hogy az Iszlám Állam nevű terrorszervezet vállalta a támadás elkövetését, és a támadó néhány hónappal korábban áttért az iszlám vallásra, a rendőrség nem talált erre utaló jeleket, és cáfolta a hírt.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.