A legmagasabb szintű a terrorkészültség Isztambulban

MTI

2016. február 18., csütörtök 17:06, frissítve: csütörtök 19:39

A legmagasabb szintre emelték a terrorkészültséget Törökország legnépesebb városában, Isztambulban a szerdai ankarai terrortámadás miatt – jelentette be csütörtökön Isztambul tartomány kormányzója, Vasip Sahin. Az egészségügyi minisztérium a korábbi információkkal szemben arról számolt be, hogy 81 sebesült áldozata van az ankarai merényletnek.

Különösen a forgalmas helyeken növelték a biztonsági óvintézkedéseket – írta az Ihlas török hírügynökség. Fokozott a rendőri jelenlét az Atatürk nemzetközi repülőtér termináljainak bejáratainál, kiemelten a poggyászok átvilágítására szolgáló röntgengépeknél, valamint a metróállomás szintjén és az autóparkolóban. Minden rendőr lőfegyverrel, golyóálló mellényben teljesít szolgálatot.

A repülőtér teljes területén, de annak környékén is igazoltatják a gyanúsan viselkedő embereket, táskáikat pedig kézi detektorokkal vizsgálják át. Az isztambuli törvényszék előtt a rohamrendőrség buszai őrködnek, az épület köré a biztonságiak útakadályokat emeltek.

Az Anadolu török hírügynökség arról számolt be, hogy a török külügybe bekérették az ENSZ Biztonsági Tanácsa öt állandó tagországa – az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Franciaország, Kína és Oroszország –, valamint Hollandia és Németország nagykövetét, továbbá az Európai Unió törökországi képviseletének vezetőjét, hogy tájékoztassák őket az ankarai merényletről.

Több sebesültről számoltak be

A korábbi információkkal szemben nem 61, hanem 81 sebesült áldozata van az Ankara kormányzati negyedében történt szerdai öngyilkos merényletnek – közölte a török egészségügyi minisztérium.

A 81 sebesültbe mindenkit beleszámoltak, akire a robbantás fizikai értelemben hatással volt. A sérültek közül 59-et már hazaengedtek a kórházból, további 22 embert még ápolnak, közülük 7-nek súlyos az állapota.

A Dogan török hírügynökség arról számolt be, hogy az első mentőautó az incidenst követően négy percen belül már a helyszínen volt, később pedig összesen harminckét kocsi segédkezett a halottak elszállításában és a sérültek ellátásában.

Az EU vezetői elítélték a támadást

Közös közleményben ítélték el az ankarai terrortámadást az EU-tagországok állam-, illetve kormányfői és az uniós intézmények vezetői. A kommüniké aláírói részvétüket fejezték ki az áldozatok hozzátartozóinak, és együttérzésükről biztosították a török népet. „Az Európai Unió és tagállamai fokozni fogják minden erőfeszítésüket, hogy szembeszálljanak ezzel a csapással” – írták az uniós vezetők.

A szerkesztő ajánlja

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.