A légszennyezés miatt nő meredeken a tüdőrákosok száma Nagy-Britanniában

MN

2017. augusztus 12., szombat 16:11, frissítve: szombat 16:21

Megduplázódott Nagy-Britannia szennyezett levegőjű városaiban a tüdőrákosok száma a nemdohányzók körében – írja a The Independent.

Meredeken nő a tüdőrákban szenvedők aránya a nemdohányzók körében azokon a brit településeken, ahol a légyszennyezés mértéke meghaladja az egészségügyi határértéket – áll a The Independent cikkében. A lap szerint, ha a tendencia marad, tíz év múlva ez lehet a leggyakoribb oka a rákos betegség kialakulásának. (Jelenleg tíz esetből kilencben a dohányzás okozza a rák kialakulását.)

A Royal Brompton Hospital szerint a szennyezett levegő okozta tüdőrák már évente 3500 halálesetet okoz a szigetországban. A WHO felmérése szerint Nagy-Britannia a 25. legszennyezettebb levegőjű ország a világon. Mint a The Independent cikke megjegyzi, hasonló aggasztó tendenciát érzékelnek a nem dohányzó tüdőrákos megbetegedések számának emelkedésében Kínában és az Egyesült Államokban is.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.