"A magyar hatóságok dolga, hogy megfelelően lépjenek fel"

NT

2012. július 16., hétfő 19:50, frissítve: hétfő 21:35

Csatáry Lászlónak a bíróság előtt kell felelnie tetteiért – mondta hétfői sajtótájékoztatóján Párizsban a francia külügyi szóvivő. A The Sun brit bulvárlapnak még múlt héten vasárnap jelent meg egy cikke az idős férfiről, aki az őt megkérdező riportereknek tagadta, hogy háborús bűncselekményt követett el.

Bernard Valéro külügyi szóvivő arra az újságírói kérdésre válaszolt, hogy a francia kormány álláspontja szerint Csatáry Lászlót le kellene-e tartóztatniuk a magyar hatóságoknak.

„A náci bűnök elévülhetetlenek. Úgy véljük, hogy a náci bűnösöknek, bárhol is tartózkodjanak, a bíróság előtt kell felelniük tetteikért” – fogalmazott a szóvivő. Hozzátette: „A budapesti főügyész azt közölte, hogy az igazságszolgáltatás már vizsgálja a tényeket. A magyar hatóságok dolga, hogy megfelelően lépjenek fel az ügyben.”

A The Sun még múlt héten vasárnap készített két teljes újságoldalt megtöltő, fotókkal illusztrált beszámolót az idős férfiról, akit egyébként a Simon Wiesenthal Központ a világ legkeresettebb háborús bűnösének tart. A lap oknyomozó riportereket küldött a Magyarországra abból a célból, hogy megpróbálják szóra bírni Csatáryt, aki a második világháború idején az egyik kassai gyűjtőtábor parancsnoka volt. Ismert, a Budapesti Nyomozó Ügyészség Efraim Zuroff, a Simon Wiesenthal Központ jeruzsálemi vezetőjének feljelentése alapján már tavaly szeptemberben elrendelte a nyomozást ellene – háborús bűntett elkövetésének gyanúja miatt.

A The Sun írása szerint Csatáry 15 700 zsidó auschwitzi deportálásában működött közre, és „holléte 15 éve rejtély", de a lap munkatársai – a Wiesenthal-központtól kapott adatok alapján – kiderítették, hogy „Budapest egyik elegáns kerületében" él, „két hálószobás lakásában". A lakcímet a lap nem ismertette.

A The Sun ezt az ingatlant jelölte meg Csatáry László otthonának
A The Sun ezt az ingatlant jelölte meg Csatáry László otthonának
Fotó: Europress/AFP


A brit lap riporterei be is csöngettek az idős emberhez, mire az – a The Sun állítása szerint – „kanadai akcentusú angolsággal" indulatosan kijelentette, hogy nem követte el azt, amivel gyanúsítják, majd becsapta lakása ajtaját.

A bejárati kapu lakáscsengőjén „Smith
A bejárati kapu lakáscsengőjén „Smith" név olvasható, de belül, a postaládáján szerepel a Csatáry név
Fotó: Europress/AFP


Megszólaltatták Efraim Zuroffot is, aki kijelentette: „most, hogy a The Sun megtalálta ezt a háborús bűnöst, (Csatáryt) Magyarországon bíróság elé kell állítani". Zuroff az ügy kapcsán a dpa német hírügynökségnek is nyilatkozott: „A legfontosabb kérdés az, vajon megvan-e a politikai akarat Magyarországon ahhoz, hogy a Csatáry-ügyet bíróság elé vigyék.

Tiltakozók a Csatáry László feltételezett lakhelyéül szolgáló épülete előtt a budapesti Jagelló utcában
Tiltakozók a Csatáry László feltételezett lakhelyéül szolgáló épülete előtt a budapesti Jagelló utcában
Fotó: Kallos Bea / MTI

Forrás: MTI,MNO

A szerkesztő ajánlja

Majláth Ronald

Vádaskodásokkal és félelmekkel teli vita Macedónia nevéről

Ha nem kötnek kompromisszumot a görögökkel, az egykori jugoszláv tagköztársaság óriási árat fizethet.

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.