A magyar módit másolják David Cameronék

MNO

2014. április 29., kedd 11:25, frissítve: kedd 11:38

Vége az „ingyen” munkanélküli-segélynek Nagy-Britanniában. Hétfőtől közmunkára kötelezhető, aki fél évig nem talál munkát.

A hat hónapnál hosszabb ideje munkanélküli-segélyben részesülő britektől mostantól fogva napi jelentéstételt követelnek arról, hogy kerestek-e munkát, és ha igen, miért nem találtak – számolt be az Inforadio.hu. Ha a környéken valóban nincs munkalehetőség, vagy a segélyezett nem igazán törte magát munkahelyszerzésért, akkor ezentúl közmunkára kötelezik.

Unortodox lépések
Nem ez az első eset, hogy hazánkban már bevezetett lépést valósítanak meg David Cameronék. A brit konzervatívok a közműszolgáltatók extraprofitját sem nézték jó szemmel.

Az angol közmunkások változatos feladatokat is kaphatnak, nem csak gyomirtást vagy erdőgondozást. Beoszthatják őket a falusi vagy kisvárosi háborús hősi emlékművek tisztítására, közparkápolásra, virágültetésre, és ha ilyen jellegű munkára nem alkalmasak, akkor szociális munkára, például kiszolgálónak az idősek önkormányzati étkezdéjében. Ami eltér a magyar rendszertől: az álláskereső ruhasegélyt kaphat, hogy rendesen jelenjen meg a vállalatok munkásfelvételi irodáiban.

Megvonható a segély

Ha valaki nem hajlandó élni az új támogatási rendszer feltételeivel, akkor első alkalommal három hétre, második alkalommal 3 hónapra megvonható tőle a munkanélküli-segély.

Cameron, a keresztény
A közelmúltban azért került a brit lapok címoldalára a miniszterelnök, mert keresztény országnak nevezte Nagy-Britanniát, amit értelmiségiek sora ítélt el.

David Cameron a hétfőn életbe léptetett közmunka-rendszer beindításakor hangsúlyozta, hogy a cél a teljes foglalkoztatottság. A közmunkát heti harminc órában kell végezni, tartama fél évig terjedhet. Azután heti négy órában támogatott, aktív munkahelykeresés következik.

Az angliai munkanélküliség 1998 óta fokozatosan csökken, de még mindig magas és sok a régóta segélyen élő, van olyan segélyezett, aki évek óta nem dolgozott – olvasható a portálon.

A hazai baloldal tovább támadja a közmunkát
Bár a balliberális ellenzék folyamatosan azt a látszatot kelti, hogy nincs elegendő pénz a közfoglalkoztatás folytatására, az előzetes tervek szerint hamarosan több mint 140 ezer ember kezdheti meg a munkát, és ez a szám nyáron tovább fog emelkedni – írja mai számában a Magyar Nemzet.

Forrás: InfoRádió

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.