A magyarok az elsők között éltek az ingyenes szolgáltatással

PR

2012. augusztus 1., szerda 07:50, frissítve: szerda 09:08

A mexikói, a kolumbiai, az amerikai és a magyar menedékkérők éltek tavaly a leggyakrabban a kanadai egészségügy ingyenes szolgáltatásaival – közölte helyi idő szerint kedden hivatalos adatokra hivatkozva a montréali The Gazette.

Magyarország nem biztonságos ország, ezt írja Gina Csányi-Robah abban a hazug vádakkal teli dokumentumban, amelyet a kanadai parlament bevándorlásügyi bizottságának adott be a közép-európai cigányok befogadására specializálódott torontói Roma Community Center vezetője. A hazánkkal szembeni vádakat az Országos Roma Önkormányzat és az Emberi Erőforrások Minisztériuma is visszautasította.

Jason Kenney még áprilisban azt nyilatkozta: a kanadai kormány mindeddig nem tudta megállítani azoknak a romáknak az áradatát, akik vissza akarnak élni az ország menekültügyi rendszerével.

2011. január 17. és december 31. között 8819 mexikói menedékkérő 7 millió, 6749 magyar több mint 4,4 millió, 4583 kolumbiai több mint 2,6 millió, 3790 amerikai pedig több mint 1,4 millió kanadai dolláros számlát halmozott fel azáltal, hogy igénybe vette az Ideiglenes Szövetségi Egészségügyi Program ingyenes szolgáltatásait.

Jason Kenney kanadai bevándorlásügyi miniszter kedden kijelentette, hogy a nyilvánosságra került adatok azt bizonyítják: a kormány helyesen járt el, hogy csökkentette a menedékkérők által igénybe vehető egészségügyi szolgáltatások skáláját. A hivatalos adatok szerint egyébként tavaly a mexikói menedékkérelmek 83, a magyar kérvények 91, az amerikai folyamodványok 98 és a kolumbiai kérelmek 63 százalékát utasították vissza. Kenney szerint a kanadai határrendészeti szolgálat ügynökei több magyar menedékkérőtől azt hallották: azért jöttek Kanadába, hogy gyerekeik ingyenes fogászati ellátást kapjanak, és utána hazamennek.

A menedékeseknek Kanadában június 30-a óta nem jár szemorvosi, fogászati és gyógyszerészeti ellátás. A júniusban elfogadott C-31-es, megszigorított bevándorlási törvény alapján hamarosan összeállítják a biztonságosnak tartott demokratikus országok listáját, ahonnan a feltételezések szerint valós indokkal nem érkezhetnek menekültek. A szóban forgó államokból érkezettek ügyét gyorsított eljárással vizsgálják. Az érintettek a folyamodvány elutasítása esetén nem fellebbezhetnek. Az eljárás alatt a folyamatban lévő orvosi kezelésüket nem folytathatják.

Noha a lista még nem készült el, az újság feltételezése szerint Mexikó, és az Egyesült Államok mellett Magyarország is rajta lesz.

Ismert, már késő ősszel vagy a tél elején érvénybe léphet Kanadában a szigorított menekültügyi rendszer, ha a képviselők háza által hétfőn megszavazott törvényjavaslatot a szenátus is elfogadja.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Majláth Ronald

Vádaskodásokkal és félelmekkel teli vita Macedónia nevéről

Ha nem kötnek kompromisszumot a görögökkel, az egykori jugoszláv tagköztársaság óriási árat fizethet.

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.