A magyaroknak is erőpróba a szlovák megyei választás

2017. november 4., szombat 04:11, frissítve: szombat 09:34

A múlt hét végén arról kesergett hat kelet-szlovákiai megyei jelölt egy tévés politikai vitaműsorban, hogy mennyire fejletlen a régiójuk. Túl nagy vitát nem lehetett szítani a pártok jelöltjei között, mert egy emberként sorolta mindenki, hogy mekkora a munkanélküliség és mennyire elkerülik a fejlesztések a településeket. Pedig Lőcse és Bártfa belvárosa, a Kárpátok fatemplomai és a Tornai-karszt (Szlovák-karszt) cseppkőbarlangjai is mind a UNESCO világörökségi listáján szerepelnek. Hiába, ez itt az Európai Unió peremvidéke, amelynek gazdasági fejlettsége erősen alatta marad az uniós régiók átlagának.

Szombaton Szlovákiában megyei választást tartanak, ahol rengeteg helyi döntéshozatali pozíció sorsa dől el a közútkezelés területétől az oktatáson át a művelődésszervezésig. Minden párt jól tudja, hogy a helyi önkormányzatok felett a megyei (régies kifejezéssel zsupa) szintre kell a kádereket elhelyezni az országos jelenlét érdekében. A megyék 1,25 milliárd euróról, több ezer kilométer közútról, majdnem ötszáz általános iskola sorsáról döntenek. A leckét már négy éve is megtanulta a kormányzó Irány–Szociáldemokrácia (Smer-SD), mert Szlovákia nyolc, kerületnek nevezett megyéjéből ötöt elhódított. Most nagy csata várható Besztercebánya megyéért, ahol erős hadállásai vannak a szélsőségesen nacionalista Marián Kotlebának és pártjának, a Mi Szlovákiánk Néppártnak. Nem hiába próbálta elgáncsolni a párt indulását a Smer irányában elfogult igazságszolgáltatás. Kotleba újbóli megyefőnökké választása ellen sietett harcba szállni az elvileg független államfő, Andrej Kiska, aki szinte arra az egy dologra szűkítette a választás értelmét, hogy kiszorítható legyen a politikai életből az egyre növekedő extremizmus

A szombati voksolással kapcsolatban viszont főként azért fő a politikusok feje, mert a megyei választásokon rendszerint nagyon alacsony a részvétel, 20 százalék körül mozog minden alkalommal. Ezért is reklámozza az eseményt reggeltől estig a köztelevízió. 

A magyar pártok számára is erőpróba a november 4-ei választás. Menyhárt József, a Magyar Közösség Pártjának (MKP) elnöke a Hírek.sk hírportálnak azt nyilatkozta, szép eredmény lenne, ha meg tudnák tartani a jelenlegi három megyei alelnöki és negyvenegy megyei képviselői helyüket. A párt Nyitra és Nagyszombat megyében indít megyefőnöki jelöltet. A Bugár Béla vezette Híd-Most etnikai vegyes párt Nyitrán viszont egy szlovák jelölt mögé állt be, Nagyszombaton pedig a jelenlegi kulturális államtitkárt, Rigó Konrádot indítja. Kassán érdekes együttműködés alakul, az MKP a smeres Richard Rasit támogatja, azt a pártot, amellyel Pozsonyban koalícióban kormányoz a nagy ellenfél.

Az MKP prioritásai megyei szinten főleg a nemzetiségi oktatás, valamint a déli, magyarok által lakott járások kiegyensúlyozott fejlesztése. A felvidéki magyar nyelvű sajtóorgánumok az utóbbi időben szinte napi szinten közöltek hírt a magyar pártok között folyó lejárató kampány fordulatairól.

A szlovákiai megyei választáson minden olyan 18. életévét betöltött személy voksolhat, aki állandó lakhellyel rendelkezik az ország területén, így külföldi állampolgárok is. A szavazásra jogosultak száma így meghaladja a 4,4 milliót, ők szombaton reggel héttől este tízig kilencven választókörzet csaknem hatezer szavazókörében adhatják le voksukat nyolc megye hetvennyolc megyeelnök-jelöltjének és több ezer megyei képviselőjelöltjének valamelyikére. Az országban már negyvennyolc órával a voksolás kezdete előtt megkezdődött a kampánycsend, onnantól fogva egészen urnazárásig – az e vonatkozásban nem szabályozott közösségi hálók kivételével – minden médiában tilos a jelöltek ellen vagy mellett szóló bármiféle információ közzététele. A voksolás idején részvételi felméréseket sem tesznek közzé, ezek, valamint az első részeredmények a választóhelyiségek bezárását követően, este tíz óra után, a hivatalos végeredmények pedig vasárnap délelőtt várhatók. Utóbbiakat a volbysr.sk, illetve a statistics.sk honlapon teszik közzé. (MTI)

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017.11.03.

A szerkesztő ajánlja

Kósa András

„Illiberális rezsimekben nincs konszolidáció, még durvább dolgok jöhetnek”

Orbán Viktor egyirányú utcában halad, március 15-ei fenyegetőzése is csak egy újabb állomás volt. Interjú Krekó Péter politikai elemzővel.

Tompos Ádám, Schuszter Csaba

Seszták beismerése és a Tolvajok utcája: megvan Kisvárda „nettó befizetője”

Milyen áron készülnek az ország keleti csücskében búvó kisvárosban a nagy látványberuházások?

Szabó Emese

Az egészség helyett a pálinkafőzés a nemzeti ügy

A betegek nem értik, miért kellene elégedettnek lenniük. A realitásokról Rékassy Balázs egészségügyi közgazdászt kérdeztük. Interjú.

Ficsor Benedek

Az Iparművészeti élén a „Fidesz Hagyó Miklósa”

Az Iparművészeti főigazgató-helyettesi székében tűnt fel Simon Péter vállalkozó, aki kis híján csődbe vitte Szentendrét.