A Majdan módszereit használnák Kaczynskiék ellen

2017. október 11., szerda 20:39, frissítve: szerda 22:48

Folynak az egyeztetések a lengyel államfő által még júliusban megvétózott, az Európai Bizottság által is kifogásolt bírósági törvények új tervezeteiről, valamint az azokhoz fűződő alkotmánymódosítási javaslatról. Andrzej Duda előterjesztése az ellenzék fő ereje, a Polgári Platform szerint a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) törvényeihez hasonló megoldásokat tartalmaz, így a párt újabb országos tüntetésre készül. A nyári kormányellenes megmozdulások egyik fő szervezője a Varsó hatékony támogatásával az ukrajnai, a belarusz és az oroszországi demokratikus átalakulások elősegítésére létrehozott Nyílt Párbeszéd Alapítvány volt. A PiS soraiban elkeseredéssel vették tudomásul, hogy az egykor általuk létesített civil szervezet ukrán és belarusz aktivistái a lengyelek mellett Varsó utcáin az ő megbuktatásukra használnák a „narancsos forradalmak” módszereit. A titkosszolgálatokat felügyelő miniszter, Mariusz Kaminski ennek nyomán fel is kérte a külügyeket irányító Witold Waszczykowskit, hogy különös tekintettel az alapítvány finanszírozására, vizsgálja ki a Nyílt Párbeszéd tevékenységét.

Az alapítványt az elnöki posztot betöltő ukrán Ludmila Kozlovska hozta létre 2009-ben Varsóban. A szervezet finanszírozása átláthatatlan. Az alapítvány hivatalosan 900 névtelen támogatóról beszél, a lengyel sajtó azonban felhívja a figyelmet arra, hogy a szervezet szoros kapcsolatot ápol Soros Györggyel, a Gazeta Wyborcza főszerkesztőjével, Adam Michnikkel és a liberális ellenzéki párttal, a Polgári Platformmal (PO). A szervezet önkéntese volt sokáig az ismert lengyel újságíró Tomasz Maciejczuk is, aki miután a Nyílt Párbeszéd Kijev után Varsóban is kormányt akart buktatni, minden eszközt megragad az alapítvány tevékenységének leleplezésére.

 
Ludmila Kozlovska, a Nyílt Párbeszéd Alapítvány elnöke
Fotó: Ludmila Kozlovska / Facebook
 

A szervezet egyáltalán nem titkolja, hogy Kijev után Varsóban is Majdant akar szervezni. Ezt nem csupán Maciejczuk publikációiból tudhatjuk, hiszen maga az alapítvány tanácsát vezető Bartosz Kramek – egyébként Kozlovska férje – tette közzé Facebook-oldalán a 16 pontból álló, Lengyelország destabilizálását szolgáló tervezetet. A kormányhoz közel álló konzervatív internetes portál, a wPolityce.pl a kormánybuktatás forgatókönyvét ismertetve idézi Krameket, aki arról értekezik, hogy elképzelései felhasználják a kijevi Euromajdan módszereit és az ott szerzett tapasztalatokat. Eszerint az ellenzéknek egységes irányítási rendszert kell létrehoznia, s komoly tömeget, a szakszervezeteket, a tanárokat, az üzleti szférát maga mellé állítva kell megbénítani az állam működését. A pozitív imázs fenntartásához meg kell nyerni a kulturális élet ismert alakjait, bojkottálni kell az adó befizetését, s a közintézmények köré sátortáborokat állítva állandó nyomás alatt kell tartani a kormányt. Emellett, mint azt a tüntetéseken láthattuk is, interneten, plakátokon, Kaczoglu szultánként és Liliputinként teszik nevetségessé Jaroslaw Kaczynskit.

Majdant sokan szerveznének Varsóban. Így a Lengyelországban élő ukrán közösség számára létrehozott portál, a Prostir szerkesztője, Igor Iszajev, aki szerint az ellenzék tart híveinek kemény fellépésétől. Az újságíró a Tvn24.pl portálnak nyilatkozva azt rótta fel a „lengyel nacionalistáknak”, hogy nem elég radikálisak, és banderistáknak tartják az ukránokat. A jobbközép Rzeczpospolita eközben azt szellőztette meg, hogy az abortusztörvény szigorítása ellen tiltakozó tavalyi menetek sem spontán módon szerveződtek, kezdeményezőik 72 millió forintnak megfelelő összeget kaptak külföldről, mindenekelőtt a Soros György támogatta alapítványoktól.

A titkosszolgálatoknak is feltűnt a 2009-ben létrehozott szervezet átláthatatlan finanszírozása.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.