A migráció jobban érdekli az osztrákokat, mint a nyugdíjak

MN

2017. október 13., péntek 07:35, frissítve: péntek 08:59

Minden második osztrák azt szeretné, ha a hajrába érkezett választási kampányban a bevándorlásról, menekültekről és integrációjukról folyna vita – derül ki az Imas felméréséből, amelyet a Die Presse ismertetett.

A vasárnapi parlamenti választás előtt közölt kutatás eredménye azt mutatja, hogy a megkérdezettek 56 százaléka a migrációról szeretne vitát, és csak 51 százalékuk a szociális ügyekről, mint például a családtámogatás, a lakhatás vagy a nyugdíj. A gazdaság és a munkahelyteremtés témája a harmadik helyre szorult, csak 31 százalék szeretné, ha a választási kampány erről szólna. A bűnözést és a terrorizmust 15, az oktatást és a kormányzat stílusát 10-10, a környezetvédelmet 9 százalék említette. A sor legvégén az EU-s ügyek állnak, ez csak 4 százalék szerint fontos.

A képet árnyalja, ha életkor szerint nézzük az eredményt: a 60 éven felülieknek inkább a nyugdíjkérdés, az egészségügy és a migráció fontos, a fiatalabbaknak az oktatás, a szociális ellátás és a nyugdíj. Vidéken a bevándorlás és az életszínvonal a legfontosabb kérdés, a városokban inkább az oktatást és a szociális ellátást említették.

Ausztriában vasárnap tartanak előre hozott nemzetgyűlési választást. A legnagyobb esélyes a Sebastian Kurz külügyminiszter által vezetett Osztrák Néppárt (ÖVP), a második helyre az EU- és bevándorlásellenes Ausztria Szabadságpártja (FPÖ) futhat be, megelőzve a botrányoktól megtépázott Ausztria Szociáldemokrata Pártját (SPÖ).

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.